Ykköskoti Vanajanharju soveltuu eri-ikäisille mielenterveyskuntoutujille, jotka hyötyvät aktiivisista kuntouttavista toimista.

Palvelukotimme ja tuetun asumisen asunnot sijaitsevat kerrostalossa Hämeenlinnan Katuman asuma-alueella, Katumajärven välittömässä läheisyydessä. Palvelukodin vieressä on kauppa ja elintarvikekioski, muut palvelut (posti, pankkiautomaatti ja apteekki) löytyvät kävelymatkan päästä Hätilästä. Palvelukoti on hyvien kulkuyhteyksien varrella 5 km päässä Hämeenlinnan keskustasta.

Vastuuhenkilöt ja vapaiden asukaspaikkojen tiedustelut

Kerromme mielellämme lisää palveluistamme ja esittelemme kotiamme. Meiltä saat myös nopeasti tiedon asukaspaikkatilanteesta

Pirjo Savolainen
Yksikön johtaja
puh. 040 673 2978
sähköposti: pirjo.a.savolainen(at)mehilainen.fi 

Santtu Harjulehto
Palvelujohtaja
puh. 040 353 0715

Kirsti Pitkänen
Tiimivastaava
puh. 044 354 8040

YKSIKÖIDEN  YHTEYSTIEDOT

Ykköskoti Vanajanharju

Mansikkapolku 1
13250 Hämeenlinna

Puhelinnumero 020 7544 440,  faksi 020 7544 441

Visamäen työkeskus

Puusepänkatu 5,
13250 Hämeenlinna

puh 0207544460, faksi 0207544461

Tuettu asuminen

Pirjo Savolainen
Yksikönjohtaja
puh. 040 673 2978
sähköposti: pirjo.a.savolainen(at)mehilainen.fi 

Asukkaan oma koti

Mahdollistamme asukkaillemme kodikkaan ja viihtyisän yhteisöllisen ympäristön kuntoutumiseen.

 • Asunnot ovat 1-3 henkilön parvekkeellisia huoneistoja. Jokaisella asukkaalla on oma  viihtyisä huone, jonka voi kalustaa haluamallaan tavalla. Huoneistoissa on yhteiset wc- ja suihkutilat sekä keittiö. Jokaisen asukkaan käytettävissä on myös yhteiset ruokailu ja  oleskelutilat, kuntosali ja sauna.  Hissi helpotta liikuntarajoitteisten asumista.  liikuntarajoitteisille.
 • Vanajanharjussa  on 35 palveluasumisen ja 17 tuetun asumisen paikkaa

Toimintamme

Yksikkömme muodostaa monipuolisen palvelukokonaisuuden ja voimme rakentaa kuntoutujalle yksilöllisiä kuntoutumispolkuja ja palvelukokonaisuuksia kohti itsenäisempää asumista ja elämää.

Ykköskoti Vanajanharju on profiloitunut mielenterveyskuntoutujille, joilla on itsenäisempään elämään tähtäävän kuntoutuksen tarve. Myös arviointijaksot sekä intervallijaksot ovat mahdollisia. Pystymme tukemaan myös kuntoutujia, joilla on mielenterveysongelmien lisäksi muitakin haasteita, esimerkiksi päihteidenkäyttöä. Tuemme ja ohjaamme kuntoutujia yhteisöllisin keinoin mahdollisimman itsenäiseen ja hyvään elämään. Haluamme mahdollistaa kuntoutujille itsenäisyyden ja itseohjautuvuuden heidän mahdollisuuksiensa mukaan. Autamme asukkaita kuntoutumaan oman elämänsä tekijöiksi.

Ykköskoti Vanajanharjun toiminnan tavoitteena on kehittää asukkaiden taitoja ja valmiuksia itsenäisempään elämään ja tukea heitä mielekkääseen toimintaan, mahdollisimman vähällä henkilökunnan tuella.

Sosiaalinen kuntoutus on keskeinen osa palvelukokonaisuuttamme. Sosiaalinen kuntoutus koostuu työ-, päivä-, ryhmä- ja virkistystoiminnasta, yhteisesti jaetuista arjen toiminnoista ja erilaisista tapahtumista.

Kuntouttava palveluasuminen

 • Palveluasumisen tavoitteena on kuntoutumisen kautta mahdollistaa asukkaan siirtyminen palveluasumisesta itsenäisempiin asumismuotoihin, kuten tuettuun asumiseen ja sitä kautta itsenäiseen asumiseen ja kohti omaa kotia.
 • Monialainen henkilökunta on paikalla 7-21. Yöaikaan henkilökunnan tavoittaa puhelimitse (päivystyspuhelin), ja henkilökunta tulee tarvittaessa myös yöaikaan paikalle.

Tuettu ja valmennusasuminen, kotikuntoutus

 • Ykköskoti Vanajanharjun yläkerroksissa sijaitsee tuetun asumisen asuntoja, jonne voi muuttaa kuntoutumisen edetessä kokeilemaan itsenäisempää asumista.
 • valmennus- sekä tuetussa asumisessa harjoitellaan turvallisesti ja tuetusti arjen taitoja, joita itsenäisessä asumisessa tarvitaan.
 • Tuettu asuminen voidaan myös järjestää kotikuntoutuksena kuntoutujan omaan asuntoon.

Työ- ja päivätoiminta

 • Työtoimintaa on viitenä päivänä viikossa omalla työkeskuksella, jossa voi käydä töissä, vaikka ei asuisikaan palvelukodilla. Työkeskukselle on matkaa palvelukodilta n.2 km, joka taittuu kävellen tai talon autokyydillä.
 • Työtoiminta on monipuolista ja vaihtelevaa alihankintatyötä viiden eri työnteettäjän toimesta.
 • Työtoiminta voidaan toteuttaa sekä osana asumispalvelua että avopalveluna
 • Päivätoimintaryhmä kokoontuu arkipäivisin.
 • Päivätoimintaryhmä tarjoaa monipuolisia, ykslöllistä kuntoutumista edistäviä toiminnallisia menetelmiä. Päivätoiminnan tavoitteena palveluasumisen yleisten tavoitteiden suuntaisesti kehittää asukkaiden taitoja ja valmiuksia ja tarjota mahdollisuuksia erilaisiin toiminnallisiin kokemuksiin.

Arviointi- ja intervallijaksot

 • muutamasta viikosta kahteen viikkoon mittainen jakso, jonka tavoitteena on selvittää kuntoutujan asumiselleen tarvittavan tuen tarvetta ja määrää ja määrittää hänen tarpeisiinsa ja tavoitteisiinsa nähden sopivin asumisen tukimuoto tai tukea selviytymistä nykyisessä asumismuodossa.

Henkilökunnan erityisosaaminen

Koko henkilökuntamme osallistuu Mehiläisen yhteisökuntoutuksen kolmivuotiseen kehittämishankkeeseen. .  Päivitämme henkilökunnan osaamista säännöllisillä täydennyskoulutuksilla. Yksikössä järjestetään sosiaalisen kognition parantamiseen tähtääviä ryhmiä. Henkilökunnalla on Avekki – ja turvakorttikoulutusta. Henkilökunnalla on myös päihdeosaamista ja kokemusta oikeuspsykiatristen asukkaiden kuntoutukseen liittyen

Jaa