Metsola tarjoaa kuntouttavaa palveluasumista mielenterveys- ja päihdekuntoutujille luonnonläheisessä ympäristössä keskellä Uuttamaata.

Metsola soveltuu eri-ikäisille mielenterveys- ja päihdekuntoutujille, joiden kuntoutuminen vaatii pitkäjänteistä työskentelyä, mutta jotka eivät tarvitse ympärivuorokautista tukea. Maalaisidylli ja rauhallinen ympäristö tukevat myös päihdekuntoutuksen alkumetreillä olevia mielenterveyskuntoutujia.

Kodin sijainti ja esittely

 • Metsolassa on 40 asukaspaikkaa.
 • Metsola sijaitsee Hyvinkäällä, Kaukasten kylässä. Jokelaan on matkaa n. 6km.
 • Asuin- ja yhteistilat ovat esteettömiä
 • Työtoiminta tapahtuu Metsolan työsalilla, n. 5 km päässä Metsolasta.

Metsolassa asutaan rivitaloissa. Asukkaat asuvat soluasunnoissa, joissa jokaisessa on oman huoneen lisäksi keittiö ja peseytymistilat. Lisäksi asukkailla on Metsolassa käytössään yhteisiä oleskelutiloja, ruokailutila, keittiö ja saunatilat. Henkilökunta on Metsolassa paikalla päivittäin klo 7-21, muuna aikana ohjaajaan saa yhteyden soittamalla.

Toiminta Metsolassa

Kuntoutuksemme lähtökohta on tukea niitä elämisen ja arjen hallinnan osa-alueita, johon asukkaan toimintakyky tarvitsee vahvistusta. Toimintamme lähtökohta on mahdollista kullekin asukkaallemme yksilöllinen tuki arjessa ja uskomme kaikkien kuntoutujien mahdollisuuteen kuntoutua ja saavuttaa parempi toimintakyky, riippumatta kuntoutujan taustasta tai aikaisemmista kuntoutusyrityksistä. Palvelukotimme tarjoaa kuntoutujan kannalta hyvät puitteen kuntoutumiselle.

 • Yhteisökuntoutuksen periaatteiden mukaisesti asukkaamme kantavat jokainen osaltaan vastuun arjen toiminnoista.
 • Jokaiselle asukkaallemme laaditaan yksilöllinen kuntoutussuunnitelma ja kuntoutumisen edistymistä seurataan ja arvioidaan säännöllisesti yhdessä kuntoutujan kanssa.
 • Panostamme monipuoliseen toimintaan ja henkilökohtaistettuun tukeen.
 • Asukkaan ongelmiin ja huolenaiheisiin etsitään yhdessä toimivia ratkaisuja.
 • Työtoiminta on merkittävä osa päivä- ja viikko-ohjelmaa. Työtoiminnan lisäksi yksikössä järjestetään monipuolista ryhmä- ja harrastetoimintaa sekä tuetaan kuntoutujien liikuntaharrastuksia
 • Työtoiminta toteutuu joko työsalilla tai keittiössä (valmistamme itse emännän johdolla lounaan ja päivällisen asukkaillemme). Lisäksi päivittäin palvelukodilla työskentelee pari asukasta hoitaen yksikön siivous- ja huoltotöitä. Tavoitteena on, että jokainen työikäinen asukkaamme osallistuu työtoimintaan yksilöllisen viikkosuunnitelman mukaisesti.
 • Osana sosiaalista kuntoutusta järjestetään sosiaalista kognitiota ja vuorovaikutustaitoja kehittäviä ryhmiä. Virkistys- ja liikuntatoiminta on monipuolista.

Henkilökunnan erityisosaaminen

Asukkaiden kuntoutumista tukee henkilökunnan vahva osaaminen ja toimiva yhteistyöverkosto.  Henkilökuntamme on osallistunut Mehiläisen yhteisöhoidon koulutusohjelmaan. Yksikössä on valmiudet ohjata sosiaalisen toimintakyvyn kohentamiseen tähtääviä ryhmiä sekä kognitiivisia taitoja kehittävää tietokoneavusteista Cami-kuntoutusta. Henkilökunnalla on ristiriita- ja konfliktitilanteiden vuorovaikutustaitoja kehittävä AVEKKI-koulutus. Henkilökunnalla on vahvaa osaamista päihdekuntoutuksesta ja korvaushoidosta.

Vastuuhenkilöt ja vapaiden paikkojen tiedustelut

Stina Joutsenvirta
Yksikönjohtaja
puh. 040-5369229

Kirsi Pellinen
Palvelujohtaja
puh. 050-5673554

Yksikön yhteystiedot

Metsola

020 7544 500
Kaukastentie 118
05510 Hyvinkää

Metsolan työkeskus

020 754 4510
Mastotie 105
05400 Jokela
 

Jaa