Mieheni on kova saunomaan. Voiko se olla osasyy lapsettomuuteemme?

Suomessa saunomisen vaikutusta siittiönmuodostukseen on tutkittu paljon. Vaikka siittiöiden tuotanto on yhteydessä lämpötilaan, pari kertaa viikossa saunomisen ei ole todettu vähentävän siittiöiden määrää tai sperman laatua. Innokas saunominen ei myöskään aiheuta merkittäviä muutoksia miesten testosteroni- tai aivolisäkehormonitasoissa.

Kiveksen keskilämpötila vaihtelee 33 ja 34,5 celsiusasteen välillä eli se on noin 3,5–4,5 celsiusastetta alhaisempi kuin peräsuolesta mitattu lämpötila. Kivespussin ihon lämpötila on vielä 0,5–1,0 celsiusastetta alhaisempi kuin kiveksen lämpötila. Näin iho toimii hyvänä jäähdytysjärjestelmänä.

Mikä aiheuttaa kivespussin lämpötilan nousua?

Kivespussin lämpötila voi tilapäisesti kohota, jos mies istuu pitkiä aikoja tai käyttää tiukkoja vaatteita. Samoin tietokoneen pitäminen sylissä voi nostaa kivespussin lämpötilaa. Tilapäinen lämmönnousu aiheuttaa siittiöiden DNA:n pilkkoutumista, mikä vaikeuttaa raskauden alkamista. Kivespussin lämpösäätely toimii kuitenkin sen verran tehokkaasti, ettei saunominen muutaman kerran viikossa näytä vaikuttavan haitallisesti miehen hedelmällisyyteen.

Lue lisää aiheesta:

Miehen lapsettomuudesta ja sen tukimisesta >>

Siittiöiden DNA-fragmentaatio >> 

Asiantuntijat

Mika Rantala
Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri
9.9
Anna Kivijärvi
Synnytysten ja naistentautien erik.lääkäri
9.8
Karoliina Viero
Kätilö, IVF-hoitaja/Felicitas Helsinki
Annika Stenius
Kätilö, Sh / Felicitas Lappeenranta
Katso muut asiantuntijat