mies maalari

Tihentynyttä virtsaamistarvetta öisin? Virtsasuihku heikko? Jälkitiputtelua? Rakko ei tyhjene kunnolla? Kyseessä on usein eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu. Virtsavaivoissa on syytä aina kääntyä urologin puoleen, sillä yleensä virtsavaivoihin löytyy helposti apua.

Eturauhasen liikakasvu perinnöllistä

Eturauhanen alkaa kasvaa 40 ikävuoden jälkeen geneettisen perimän seurauksena. Siihen ei voi vaikuttaa ruokavaliolla,urheilemalla eikä muillakaan luonnonmukaisilla keinoilla.

Iän myötä normaali eturauhaskudos alkaa muuttua sidekudokseksi. Koska virtsaputki kulkee eturauhasen läpi, ahtauttaa liikakasvu virtsaputkea,jolloin seurauksena on muun muassa tihentynyt virtsaamistarve, jälkitiputtelu tai heikko virtsasuihku. 

Virtsarakon tähystys selvittää virtsavaivat

Virtsarakon tähystys on  virtsavaivojen selvittelyssä edelleen paras tutkimus. Tähystys selvittää pääsääntöisesti kaikki virtsavaivojen syyt.

Toimenpide on kivuton ja kestää noin viisi minuuttia. Virtsaputken geelipuudutuksessa ohut taipuisa kameratähystin viedään virtsaputkesta sisään, ja kamera kuvaa koko tähystysreitin: virtsaputken, eturauhasen, rakonkaulan, jäännösvirtsan, virtsajohdin aukot, rakon limakalvon ja tilavuuden. Näin saadaan selville virtsarakon koko toiminta.

Tähystyksen perusteella voidaan heti valita oikea hoito.Se voi olla lääkehoito tai toimenpidehoito kuten eturauhasen höyläys-tai laserhoito.

Teksti: asiantuntijana artikkelissa Timo Hakala, Kirurgian ja urologian erikoislääkäri, Mehiläinen.