Miehen lapsettomuus ja sen tutkiminen

Miehellä lapsettomuuden tutkiminen aloitetaan tavallisesti siemennestenäytteestä tehtävällä siemennesteanalyysillä, missä selvitetään siemennesteen hedelmöityskykyä. Mehiläinen Felicitaksen spermalaboratorio tutkii näytteestä siittiöiden määrän, liikkuvuuden, rakenteen ja mahdolliset vasta-aineet.

Siemennesteanalyysi

Analyysia varten mies antaa siemennestenäytteen Felicitaksen näytteenottohuoneessa. Eräissä tapauksissa näyte voidaan ottaa myös kotona. Tähän tarkoitukseen saat tarkoitusta vastaavan näytteenottopurkin. Näyte tulee toimittaa tutkittavaksi mahdollisimman pian, mutta viimeistään kahden tunnin sisällä. Matkan aikana näyte on suojattava hyvin pakkaselta ja kuumuudelta.

Siemennesteanalyysiin tultaessa edellisestä siemensyöksystä tulee olla kulunut kahdesta viiteen päivää. Jos näyte annetaan hedelmöityshoitoa (inseminaatio tai IVF-hoito) varten, sen on oltava Mehiläinen Felicitaksessa viimeistään kaksi tuntia ennen naiselle tehtävää toimenpidettä (inseminaatio tai munasolupunktio). Siemennesteanalyysiin voi varata ajan Helsingissä andrologisen laboratorion aukioloaikoina: maanantaista perjantaihin klo 8 – 16 p. 010 414 6650 (0,0835 €/puhelu + 0,1669 €/min). Lappeenrannassa siemennestenäytteet toimitetaan myös ajanvarauksella p. 010 414 6832 (0,0835 €/puhelu + 0,1669 €/min). Voit varata ajan myös verkosta  Helsinkiin, Turkuun ja Ouluun.

Siemennesteen vastaanottamisen yhteydessä laboratorio varmistaa asiakkaan henkilöllisyyden, joten henkilöllisyystodistus tulee olla mukana. Lue lisää siemennesteanalyysistä >> 

Siittiöiden vasta-ainetutkimukset

Siittiöiden osoittaessa agglutinaatiota eli toisiinsa takertumista syynä ovat usein agglutinoivat vasta-aineet, jotka voivat heikentää siittiöiden hedelmöityskykyä. Vasta-aineiden selvittämiseksi siemennestenäytteestä tehdään Mar-testi. Erikoistutkimuksilla voidaan edelleen määrittää vasta-aineiden määrä ja laatu.

Siittiöiden koepesu

Suunniteltaessa kohdunsisäistä inseminaatiota, koeputkihedelmöitystä tai mikrohedelmöitystä on tärkeää tietää miten siittiöt kestävät eristämistä siemennesteestä. Sitä varten teemme siittiöiden koepesuja.

Siittiöiden DNA-fragmentaatiotutkimus

Siittiöiden DNA-fragmentaatiotutkimus tehdään tuoreesta siemennestenäytteestä. Sillä mitataan siittiöiden DNA:n pilkkoutumista. Jos yli 30 prosentissa siittiöistä on pilkkoutunutta DNA:ta, se vaikeuttaa raskauden alkamista tai raskauden alkaessakin voi aiheuttaa keskenmenon. Korkea prosentti voi johtua esimerkiksi runsaasta tupakoinnista tai alkoholinkäytöstä, kivesten korkeasta lämpötilasta tai tulehduksista. DNA-testiin tarvitaan lääkärin lähete ja siihen on varattava aika laboratoriosta. Ajanvarauksen yhteydessä annamme tarkemmat ohjeet tutkimukseen liittyen. Lue lisää siittiöiden DNA-fragmentaatiosta >> 

Spermapankki

Felicitaksessa toimii spermapankki. Se palvelee niitä Mehiläinen Felicitaksen hoidossa olevia lapsettomia pariskuntia, jotka tarvitsevat lapsitoiveensa toteutumiseksi luovuttajan siittiöitä.

Siemennesteen luovuttajia tarvitaan jatkuvasti. Lisää luovuttamisesta voit lukea täältä: siittiöiden luovutus. 

Kun harkitset lapsettomuustutkimuksia

  • Arvioi elämäntapasi ja niiden vaikutus hedelmällisyyteesi Felicitaksen -sivustolla.
  • Varaa maksuton aika lapsettomuushoitajalle ja saat arvokasta tietoa hedelmällisyydestäsi. Varaa aika » 
  • Lapsettomuuden syy voi selvitä jo ensikäynnillä kokeneen lääkärin kanssa. Ensikäynnille kannattaa tulla yhdessä kumppanin kanssa.

Lue lisää aiheesta:

Voiko lapsettomuus johtua miehestä? 

Voinko itse vaikuttaa siittiöiden laatuun? 

Elintapamuutosten vaikutukset miehen hedelmällisyyteen 

Asiantuntijat ja toimipisteet

Sirpa Eviö
LT, Naistentautien ja synnytysten el, gyn.endokrin
Henriikka Henttu
LL, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri
Kati Härkönen
LT, naistentautien ja synn.erikoislääkäri
9.4
Tarja Olkinuora
LT, naistentautien ja synn. erikoislääkäri
9.9
syyskuu 2021viikko 37