Lastenlääkärin kotikäynneillä helpotusta poikkeusaikoihin

Blogi 5.5.2020

Koronapandemian puhkeaminen on pysäyttänyt koko yhteiskunnan, ja se näkyy myös meidän lastenlääkäreiden arjessa. Kun turhaa matkustamista ja ihmiskontakteja suositellaan välttämään, vanhemmat eivät välttämättä enää uskalla tuoda lastaan lääkärikeskukseen tartunnan pelossa. Yksi asia on kuitenkin selvää: perheen pienimmät sairastelevat poikkeusajasta huolimatta.

Tästä syystä ryhdyimme Lasten Mehiläisellä kehittämään kotilääkäripalvelua, jonka avulla lastenlääkärin voi tilata kotikäynnille pääkaupunkiseudun alueelle. Kotikäynti on monelle vanhemmalle ihmiselle tuttu juttu ja käytännössä juuri sitä, miltä se kuulostaakin: lääkäri menee potilaan kotiin ja tekee tarvittavat tutkimukset ja testit tutussa ympäristössä, mikäli vaivaa ei voida hoitaa etänä puhelimitse.

Kotikäynti saattaa ensin jännittää pientä potilasta. Siksi lastenlääkärin sosiaalisen pelisilmän tärkeys korostuu entisestään. Kun itse olen kotikäynnillä, esittäydyn lapselle, kerron miksi tulin ja selitän, että kasvomaskia ei tarvitse pelätä. Pyrin myös aina kertomaan mahdollisimman tarkkaan, mitä aion tehdä seuraavaksi. Uudessa tilanteessa on tärkeää tehdä lapsen olosta mahdollisimman turvallinen. Monet lapset ovat toki olleet aikaisemminkin lääkärissä ja tietävät, että ei se niin kauheaa ole.

Minulla on myös omia lapsia, joten voin samaistua vanhempien huoleen, kun lapsi sairastuu ja halutaan heti paikalla tietää, mistä on kyse. Silloin ei lohduta tieto, että kahden tai kolmen viikon päästä olisi vapaa aika, joten on tärkeää, että on joku kanava, mitä pitkin vanhemmat voivat kysellä mieltä painavia asioita. Meihin voi myös ottaa yhteyttä lastenlääkärin puhelinpäivystyksen tai yleislääkäreiden ja hoitajien hoitaman Digiklinikan kautta. Digiklinikka palvelee ympäri vuorokauden.

Tärkeintä minulle on päästä tekemään töitä pienten lasten parissa. Pikkupotilaiden auttaminen on ehdottomasti parasta työssäni.

Aika näyttää, miten tilanne koronapandemian kanssa tulee etenemään. Tilanne muuttuu tällä hetkellä päivittäin, eikä tulevaisuuden ohjeistuksista tiedetä vielä mitään. Olen kuitenkin saanut tutuilta ja asiakkailta positiivista palautetta kotikäynneistä ja toiveita siitä, että palvelua jatkettaisiin erityistilanteen jälkeenkin. Esimerkiksi Keski-Euroopassa on paljon kotilääkäritoimintaa ja perhelääkäreitä, jotka hoitavat koko perhettä niin vastaanotoillaan kuin kotikäynneilläkin.

Lempimuumihahmoni?

Muumimamma! Hän muistuttaa minua edesmenneestä äidistäni, joka huolehti kaikkien muiden tarpeista. Muumimamman laukusta löytyy aina tarvittavat asiat, olivat ne sitten villasukat, laastari tai korvapuusti, sieltä löytyy.

Blogin kirjoittaja on pääkaupunkiseudulla kotikäyntejä tekevä lastenlääkäri Annamari Mäkelä. Annamari työskentelee sekä tällä hetkellä Töölön Mehiläisessä, mutta pitää normaalisti vastaanottoa Leppävaaran Mehiläisessä.

Huomio! Lastenlääkärien kotikäynnit ovat toistaiseksi kesätauolla.

Sisältöä päivitetty 9.7.2020