Unikoulu on Mehiläinen Töölössä ja se toimii Ruusulan lasten ja nuorten lääkäriaseman ja sairaala Mehiläinen Helsingin vuodeosaston yhteistyönä.Lasten unihäiriöt ovat melko tavallisia ja harmittomia.  Ongelman jatkuessa vanhempien voimavarat saattavat kuitenkin joskus ylittyä ja perhe tarvitsee ulkopuolista tukea. Tällöin heitä auttaa Mehiläisen unikoulu, jossa lapselle löydetään oikea unirytmi.

Unikoulu on Mehiläinen Töölössä ja se toimii Ruusulan lasten ja nuorten lääkäriaseman ja sairaala Mehiläinen Helsingin vuodeosaston yhteistyönä. Palvelukokonaisuus on ainoa laatuaan Suomessa.

Mehiläisen unikoulu on tarkoitettu unihäiriöisten vauvojen vanhemmille. Yleensä vauvat löytävät yö- ja päivärytmin 3 kuukauden ikään mennessä ja 6 kk ikäiset vauvat nukkuvat jo 6 - 8 tunnin yhtämittaisen yöunen. Osa lapsista jatkaa kuitenkin tiheää heräilyä yöaikaan, jolloin vanhemmat saattavat tarvita apua.

- Unikoulussa annamme vanhemmille neuvoja lapsen normaaliin unirytmiin siirtymisessä. Opastamme, kerromme hoidon periaatteet, tarkistamme vauvan unirytmin kotona ja annamme muuta tukea. Heti alussa varmistamme, että kyseessä on nimenomaan unen rytmittymiseen liittyvä häiriö, eikä jokin muu unen laatua tai määrää häiritsevä sairaus, Ruusulan vastaava lääkäri Jukka Vakkila kertoo.

- Tarvittaessa voimme lähettää unikouluun tulevan lapsen vuodeosastolle, jotta vanhemmat saisivat levätä ja lapsi löytäisi oman päivä- ja yörytminsä. Kyseessä on tavallaan vieroitus väärin opitusta unirytmistä. Tämä kestää yleensä 2 - 3 yötä, Sairaala Mehiläinen Helsingin vastaava hoitaja Marja Heikkinen toteaa.

Unikoulussa lasta hoitavat koko tämän ajan hoitoalan ammattilaiset, jotka eivät joudu mukaan lapsen unihäiriökehään samalla tavalla kuin vanhemmat. Tämä auttaa lasta löytämään nukkumisrytminsä. Lasta hoitavat koko tämän ajan hoitoalan ammattilaiset, jotka eivät joudu mukaan lapsen unihäiriökehään samalla tavalla kuin vanhemmat. Tämä auttaa lasta löytämään nukkumisrytminsä. Tavoitteena on, että lapsen päivä- ja yörytmi paranee ja lapsi nukkuu vastaisuudessa yönsä rauhallisesti, ilman heräämisiä.

Lasten unihäiriöt ovat osittain länsimaiseen kulttuuriin liittyvä ilmiö.

- Alhaisemman elintason maissa lapset ja vanhemmat nukkuvat usein samoissa tiloissa, joten pienelle lapselle ei yöaikaan yhtä helposti kehity turvattomuuden tunnetta. Lisäksi vaatimukset häiriintymättömästä unesta ovat länsimaissa suuremmat, sillä korkean elintason ylläpitämiseksi molemmat vanhemmat käyvät töissä, Vakkila kertoo.

Kysyntää uudelle palvelulle on ollut paljon. Vastaavia unikouluja on aiemmin tarjottu julkisellakin sektorilla, mutta resursseista karsittaessa niitä on suljettu. Mehiläisen nyt tarjoama palveluketju on ainoa yksityisen sektorin vastaava palvelukokonaisuus Suomessa.

Unikoulu
Mehiläinen / Ruusula
Lasten ja nuorten vastaanotot
Pohjoinen Hesperiankatu 17 C, 5. kerros

Tiedustelut/ajanvaraus: 010 414 0414

Unikouluvastaanottoa pitävät

Ruusula:
Lastenlääkäri Jukka Vakkila
Sairaanhoitajat Satu Kauppinen ja Tiina Kauppinen

Kuvat: Mehiläinen

Jaa