koripallo, seura, seurayhteistyö, urheilu, urheiluvammat

Lahden Pelicansin ja junioriseura Kiekkoreippaan kanssa Mehiläinen luo toimintamallin urheilijoiden terveyspalveluille. Kuvassa Lahden Pelicansin päävalmentaja Kai Suikkanen ja Mehiläisen yhteyspäällikkö Toni Peltovako.Mehiläisen ainutlaatuinen kumppanuusmalli tarjoaa urheiluseuroille mahdollisuuden kokonaisvaltaisiin terveyspalveluihin, joiden kautta Mehiläisen asiantuntijat ovat aktiivisesti mukana urheilijan arjessa.

Kumppanuusmalliin kuuluvia urheiluseuroja palvelee ympäri maata sijaitsevilla Mehiläisen Liikuntaklinikoilla moniammatillinen tiimi, johon voi kuulua esimerkiksi yleis- ja erikoislääkäreitä, fysio- ja ravintoterapeutteja sekä psykologeja.

- Jokaisen seuran kanssa luodaan yhteinen toimintamalli ja nimetään Mehiläisestä vastuuyhteyshenkilö, jonka puoleen seura voi kääntyä tarpeineen ja toivomuksineen. Toivomme pystyvämme kumppanuusmallin kautta tuomaan seuroille sellaista lisäarvoa, että he voivat keskittyä paremmin ydintehtäviinsä eli esimerkiksi lajitaitojen opettamiseen eri-ikäisille ja eritasoisille urheilijoille, kiteyttää yhteyspäällikkö Toni Peltovako Mehiläisestä.

Koulutusta ja terveystarkastuksia

Kumppanuusmalli sisältää sekä ennaltaehkäisevää työtä että hoidollisen osuuden eli liikunta- ja  urheiluvammojen diagnosoinnin ja hoidon aina juniori-iästä veteraanisarjalaisiin asti.

Ennaltaehkäisevään työhön kuuluvat esimerkiksi urheilijoiden säännölliset terveystarkastukset tai koulutustilaisuudet  ja tietoiskut, joita järjestetään urheilijoiden lisäksi myös valmentajille, joukkuejohdolle ja juniorien vanhemmille.

- Koulutusesimerkkinä voisi olla vaikkapa ”Nuoren urheilijan terve harjoittelu”, jossa urheiluseura Mehiläisen tuella kasvattaa junioria oikeisiin ravintotottumuksiin sekä oikean levon ja harjoittelun suhteeseen eli turvalliseen urheiluun. Arjen konkreettisten valintojen kautta voimme yhdessä ohjata nuorta urheilijaa liikunnalliseen ja terveelliseen elämäntapaan, Peltovako toteaa.

Asiantuntijuutta vammojen hoidossa

Vammojen ja sairauksien diagnosoinnissa ja hoidossa Mehiläisen Liikuntaklinikoiden vahvuutena on vahva paikallinen osaaminen, jonka tukena toimii valtakunnallinen asiantuntijaverkosto.

Kun urheilijan polvi vääntyy jalkapallon tiimellyksessä, olkapää menee sijoiltaan jääkiekon rajuimmissa taklauksissa tai salibandy-ottelussa repeää eturistiside,  kumppanuusmallin piiriin kuuluva urheilija ohjataan nopeasti oikealle hoitopolulle parhaan hoitotuloksen saavuttamiseksi.

- Yksittäiselle urheilijalle on vammatilanteessa äärettömän tärkeää, että Mehiläisen asiantuntijat pystyvät tarvittaessa konsultoimaan keskenään ja löytämään asiantuntijaverkosta juuri kyseisen vamman hoitoon parhaiten sopivan asiantuntijan ja hoitomuodon. Esimerkiksi ortopedeista osa on erikoistunut olkapäävammojen, ja osa  nilkka- tai polvivammojen hoitoon. Konsultaatio toimii myös eri ammattiryhmien välillä – aina vamman hoitoon ei tarvita ortopedia, vaan joskus on hyvä turvautua vaikkapa fysioterapeutin apuun. Urheilijaa helpottaa vammatilanteessa sekin, että hän kohtaa Liikuntaklinikalla ihmisen, joka ”puhuu samaa kieltä” liikkujan kanssa, tuntee lajien erityispiirteet ja urheilijan ja liikkujan erityistarpeet. Olennaista on saada vamma hoidettua nopeasti ja joustavasti parhaalla mahdollisella tavalla, Peltovako tähdentää.

Neuvoja vakuutusasioissa

Mehiläisen kumppanuus urheilijoiden kanssa ei rajoitu pelkästään vammojen hoitoon, vaan siihen sisältyy myös urheilijan vakuutuksiin liittyvää neuvontaa.

- Suurin osa erilaisista urheiluvammoista on mahdollista korvata vakuutuksen avulla, mutta ihmisillä on harvoin selkeää käsitystä siitä, mitä vakuutus lopulta korvaa ja miten tapaturman sattuessa pitää toimia. Myös tässä kohtaa tarjoamme seuroille konkreettista apua. Paikallinen vakuutuspalveluyhteyshenkilömme auttaa yksittäistä seuraa ja urheilijaa vakuutusasioiden hoitamisessa. Tarvittaessa haemme maksusitoumuksen ennakkopäätöksen vakuutusyhtiöltä ennen toimenpidettä.

Mehiläisestä urheiluseura saa kumppanin, jonka asiantuntemusta seura voi hyödyntää laajasti erilaisissa terveydenhoitoon liittyvissä asioissa.