Lapsi soutaa
Needs review

Lastentauteihin erikoistunut lääkäri Ove Mickelson tutkii pikkupotilasta.Astma on lasten yleisin krooninen sairaus. Se on erityisen tavallinen leikki-ikäisillä. Jopa 20% lapsista on leikki-iässä kärsinyt toistuvista hengitysvaikeuksista. Astmaepäily herää usein tyypillisistä oireista.

- Jos lapsella esiintyy hengityksen vinkumista ja hengitysvaikeuksia, on astman mahdollisuus syytä pitää mielessä. Fyysisessä rasituksessa ja erityisesti heti sen jälkeen ilmenevä yskä ja hengitysvaikeudet viittaavat myös vahvasti astmaan, kertovat lasten allergologian ja keuhkosairauksien erikoislääkäri Ove Mickelsson ja lastentautien erikoislääkäri Leena Kujala Mehiläisestä.

Pitkittyvä yskä saattaa olla alkavan astman oire. Poikkeava infektioherkkyys pitkittyvine oireineen sekä alahengitystieinfektiot, kuten keuhkoputkentulehdukset ja toistuvat keuhkokuumeet viittaavat Mickelssonin mukaan niin ikään astmaan. Tavallisin on ns. infektioastma, jonka ennuste on hyvä. Kroonisen astman riskitekijät ovat lähisukulaisten astma sekä lapsen atooppinen ihottuma ja ruoka-allergia.

Jaa