Pirkko ArstilaTuuli riipii viimeisiä lehtiä ja mustanpuhuvat pilvet kiitävät alhaalla. Sukellamme päivä päivältä yhä pimeämpään, kunnes valo alkaa voittaa. Moneen iskee masennus. Mutta taistelen vastaan valmistamalla itselleni niitynvihreää, japanilaista senchaa.

Teessä asuu ainainen kevät. Haluan nähdä lehtien tanssin, miten ne hauduttaessa palautuvat samaan muotoon kuin ne olivat siellä ihanaisissa teetarhoissa, joista taitavat kädet ovat ne poimineet. Eri teeladuilla on oma taikansa, Ceylonin teessä kimaltavat kultaiset auringonlaskut ja oolong – teen suuret lehdet tuoksuvat kuin kukkatarhat. Japanilainen vihreä tee on huikean vihreää ja täynnä energiaa.

Käytän irtoteelaatuja, sillä haluan tietää ”kenen ” kanssa olen tekemisissä ja, että teessäni ovat kaikki ne terveyden ja nautinnon avaimet, jotka ovat tehneet siitä maailman eniten juodun juoman veden jälkeen. Kahvi-ihmisten mielestä teessä ei ole ”potkua”, mutta he eivät vain huomaa sitä. Teen virkistys tulee hiipimällä, sillä sen kofeiini imeytyy tunnin – parin päästä. Teessä oleva L- teaniini, aminohappo, hidastaa sen vaikutusta.

L- teaniini on teen ”sielu”. Se vaikuttaa suoraan aivoihimme, siis mielentilaamme, rauhoittaen, poistaen stressiä, ahdistusta ja tuottaen mielihyvää tuottavia aivojen alfa-aaltoja.

Tässä kurjassa, pimeässä maassa pitäisi kaikkien juoda paljon, paljon enemmän teetä.

Suomalaiset suosivat mustaa teetä, mutta se on vain yksi lukuisista monista. Se on kertakäyttöinen, kun taas muita teelaatuja voi hauduttaa 2-3 kertaan.

Terveellisimpiä ja eniten aistien makukimaroita ja terveyttä tarjoavia laatuja ovat valkoinen, vihreä ja oolong. Vahvan maun ystävien on harjoiteltava näitä vienoja makuja kuin uusia viinejä. Jotkut haukkuvat vihreää teetä ”saunavihdaksi”. Meni pitkään ennen kuin hurahdin japanilaiseen teehen. Rakkaus syntyi sushien kautta, sillä ne suorastaan huutavat seurakseen senchaa. Mutta piti oppia, ettei lehtien päälle pidä kaataa kiehuvaa vettä! Tee maistuu kalalta, jos lämpötila on väärä.

Vihreän teen vaikutuksista tiedetään paljon. Koska tee on n. 4500 vanha juoma, niin ihmissuku on siihen myös sopeutunut. Vihreä tee sisältää kasvikunnan tehokkaimpia antioksidantteja, ja sen on todettu ehkäisevän mm. sydän- ja verisuonitauteja ja monia syöpätauteja. Se sisältää myös fluoria, ehkäisee reikiintymistä ja hoitaa limakalvoja.

Kohottelen tuoksuvaa teekuppostani odottaen onnen aaltoja. Flunssavirukset väijyvät, mutta tämän ihmenesteen pitäisi lisätä myös vastustuskykyä. Kaamosaikana lääkärit voisivat määrätä myös teetä.

Jaa