Kyhmy rinnassa, mitä tehdä?

Rinnan kyhmyn voi löytää itse tai terveydenhuollon ammattilainen esimerkiksi terveystarkastuksen yhteydessä. Myös seulontamammografian yhteydessä voi tulla esille muutoksia, jotka johtavat epäilyttävän rinnan muutoksen löytymiseen.

Vaikka tilastollisesti rinnoissa on enemmän hyvänlaatuisia kuin pahanlaatuisia kyhmyjä, kyhmy rinnassa edellyttää aina jatkotutkimuksia ja rintasyövän mahdollisuuden poissulkemista.

Mammografia ja ultraääni mahdollistavat syövän varhaisen toteamisen

Rinnoista otettavat mammografiakuvat antavat lisätietoa rintojen rakenteesta ja kyhmystä. Kyhmyn koon, ääriviivojen, tiiviyden ja mahdollisten kalkkiutumien perusteella voidaan arvioida, onko kysymyksessä hyvänlaatuinen vai mahdollisesti pahanlaatuinen kasvain. Osana laajaa mammografiaa tehtävä ultraäänitutkimus kuuluu rinnan kyhmyn rutiiniselvitykseen. Ultraäänitutkimuksessa on mahdollista todeta esimerkiksi tyypillinen hyvänlaatuinen nesterakkula eli kysta. Ultraääniohjauksessa voidaan myös rinnoista ottaa näytteitä.

Rintojen kuvantamismenetelmillä voidaan myös nähdä mahdollisia muita muutoksia rinnoissa joita ei voi välttämättä havaita tunnustelemalla. Merkittävä osa alkuvaiheen rintasyövistä eivät ole todettavissa tunnustelemalla.

Milloin otetaan neulanäyte?

Pääsääntöisesti kiinteästä rinnan kyhmystä otetaan aina niin sanottu paksuneulanäyte. Jos muutos on tyypillinen nesterakkula eli kysta, ei näytettä tarvita. Oireilevan nesterakkulan voi tarvittaessa helposti tyhjentää ohuella neulalla ultraääniohjauksessa.

Rinnan paksuneulanäyte otetaan paikallispuudutuksessa eikä toimenpide ole yleensä kivulias. Tämä voidaan tehdä ilman esivalmisteluja ultraäänitutkimuksen yhteydessä. Toimenpiteessä rinnan muutoksesta saadaan ohut histologinen kudoslieriö, josta patologi voi määrittää diagnoosin. Tarvittaessa voidaan myös kainaloiden imusolmukkeista ottaa neulanäytteet jos ultraäänitutkimuksessa nämä vaikuttavat poikkeavilta.

Seuranta on tärkeää

Rinnan kyhmy vaatii aina täydellisen selvityksen. Pahanlaatuinen kasvain leikataan. Hyvänlaatuinen kasvain voidaan jättää, mutta toisinaan se myös poistetaan. Voi olla henkisesti raskasta elää normaalia elämää ja tietää, että rinnassa on kyhmy, vaikkakin hyvänlaatuinen. Tietyissä tapauksissa hyvälaatuista kyhmyä seurataan kuvantamalla.

Lue myös:
Mammografia
Mammografia ja muut rintojen kuvantamistutkimukset
Rintojen tutkiminen omatoimisesti kannattaa
Rintasyöpä

Asiantuntijana artikkelissa Jonas Saraneva, radiologian erikoislääkäri

toukokuu 2022viikko 20