Laboratoriokokeet
Needs review

Pitämällä huolta rasva-arvoistasi voit vaikuttaa sydänterveyteesi. Korkea kolesterolipitoisuus on yksi sydän- ja verisuonitautien riskitekijä. Säännöllinen kolesteroliarvojen seuraaminen on hyvä aloittaa noin 40-vuotiaana ja keskustella lääkärin kanssa sinulle sopivasta tarkastusvälistä.

Tarkista omat rasva-arvosi

Mittauksessa saat tietää kokonaiskolesterolin sekä hyvän ja huonon kolesterolipitoisuuden samoin kuin veren triglyseridipitoisuuden. Näytteenottoon et tarvitse lähetettä, ajanvarausta etkä ravinnotta oloa. Kysy lisää asiakaspalvelustamme 010 414 00 tai lääkärikeskuksistamme.

Lipidit eli veren rasvat -tutkimuspaketti sisältää seuraavat tutkimukset:

  • fP-Kol kokonaiskolesteroli
  • fP-Kol-HDL nk. hyvä kolesteroli
  • fP-Kol-LDL nk. haitallinen kolesteroli
  • fP-Trigly triglyseridit

Kolesterolin ja sen eri muotojen suositeltavat pitoisuudet näkyvät vastaustulosteissa suositus- tai tavoitealueina. Kokonaiskolesterolin, LDL-kolesterolin ja triglyseridien pitoisuuksien tulisi olla matalampia kuin suositusalueen yläraja, valtimoita suojaavan HDL-kolesterolin korkeampi kuin suositusalaraja.

  • 3,5 - 5,0 mmol/l  Ihanteellinen
  • 5,1 - 5,9 mmol/l  Hyvä
  • 6,0 - 6,9 mmol/l  Lievästi kohonnut
  • 7,0 - 7,9 mmol/l  Kohonnut
  • yli 8,0 mmol/l  Huomattavasti kohonnut

Hyvä ja paha kolesteroli

Kolesterolit luokitellaan niin sanotusti "hyvänlaatuiseen" ja "pahanlaatuiseen kolesteroliin". Liian korkea pahanlaatuinen eli LDL-kolesteroli ahtauttaa valtimoita ja voi johtaa sydän- ja aivoveritulppaan. Suurin osa kolesterolista on "pahanlaatuista" LDL-kolesterolia. Vastaavasti  ns. hyvänlaatuinen kolesteroli eli HDL –kolesteroli suojaa valtimotaudilta. Mittauksella saadaan melko tarkka käsitys hyvän- ja pahanlaatuisen kolesterolin määristä.

Ravinnon laadulla ei ole suoraa vaikutusta hyvänlaatuisen HDL-kolesterolin määrään. Sen sijaan elintavat vaikuttavat HDL-määrään niin, että esimerkiksi vähäinen liikunta ja vyötärölihavuus sekä siihen liittyvä rasvamaksa pienentävät HDL-kolesterolin määrää, joka puolestaan lisää valtimotaudin riskiä. Myös tupakointi laskee HDL-kolesterolia. Hyvänlaatuisen kolesterolin määrää voi siis kasvattaa lisäämällä kuntoliikuntaa ja lopettamalla tupakoinnin.

Pahanlaatuisen kolesterolin suositusalue on alle 3,0 mmol/l ja hyvänlaatuisen yli 1,0 mmol/l miehille ja yli 1,20 mmol/l naisille.

Ruokavalion vaikutus kolesteroliin

Kohonnut kolesterolipitoisuus selittyy paljolti perinnöllisillä tekijöillä, mutta ruokavaliolla ja elintavoilla pitoisuuksiin voidaan vaikuttaa. Ruoasta saatavien rasvojen laatu vaikuttaa erityisesti ravinnosta saatavaan kolesteroliin. Tyydyttyneillä eli kovilla rasvoilla on haitalliset vaikutukset, kun taas tyydyttymättömät eli pehmeät rasvat vaikuttuvat hyödyllisesti. Maitorasvat sisältävät runsaasti kovia rasvoja. Kasviöljyissä kovien rasvojen määrä on vähäinen ja ne sisältävät enimmäkseen pehmeitä rasvoja esim. rypsiöljyssä on kovaa rasvaa vain 5 %.

Kohonneen kolesterolin hoito

Kolesterolitason alentaminen aloitetaan ruokavalion ja elintapojen muutoksilla. Mikäli ruokavaliohoito ei tuota toivottuja tuloksia, voidaan kolesterolia alentaa myös lääkkeillä. Keskustele lääkärisi kanssa sinulle sopivasta hoitomuodosta.

Jaa