Kohonnutta verenpainetta ei enää nimitetä verenpainetaudiksi, mutta hoitoa se kaipaa. Jopa joka neljäs työikäinen suomalainen kärsii paineista, jotka hoitamattomina voivat johtaa aivohalvaukseen, sydämen vajaatoimintaan, sepelvaltimotautiin ja muihin vakaviin sairauksiin. Uudet lääkkeet ovat helpottaneet hoitoa, mutta hoitosuositukset eivät ole vielä kaikkien tiedossa, kardiologian erikoislääkäri, professori  Raimo Kettunen Mehiläisestä muistuttaa.

Verenpainetta pidetään normaalina, kun se on alle 130/85. Lukemia pitää ruveta seuraamaan, kun systolinen eli yläpaine nousee yli 140:n ja diastolinen eli alapaine 90:n. Paineet 160/100 vaativat jo pikaista lääkärissäkäyntiä ja yleensä aina lääkityksen aloittamista.

Kettusen mukaan mittaamiset pitäisi aloittaa viimeistään 40-vuotiaana. Mikäli kohonneeseen verenpaineeseen päästään kiinni alkuvaiheessa, tilanne voi korjautua jo pelkästään elintapoja muutamalla. Niistä tärkein on suolan vähentäminen, mutta tärkeitä ovat myös liikunta ja ylipainoisen laihduttaminen.

- 40 ikävuoden raja on hyvin tärkeä, mikäli jo aiemmin ei ole ollut muita riskitekijöitä kuten ylipainoa, diabetesta tai korkeita kolesteroliarvoja. Suomessa on onneksi se hyvä tilanne, että suurin osa työikäisistä on työterveyshuollon piirissä. Työterveyshoitajat ja -lääkärit ovat varsin kokeneita tekemään mittauksia ja aloittamaan kohonneen verenpaineen hoidon.

Kardiologina eli sydän- ja verisuonitautien erikoislääkärinä Kettunen on kohonneen verenpaineen huippuasiantuntija, jonka luokse tulevat varsinkin vaikeat tapaukset. Tutkimus on tuonut viimeisen 20 vuoden aikana paljon lisätietoa sairaudesta, minkä lisäksi lääkkeet ovat kehittyneet huimasti.

Taudin oireettomuuteen liittyvä huono hoitomyöntyvyys kuitenkin huolestuttaa Kettusta. Toisin kuin usein kuvitellaan,  kohonnut verenpaine ei yleensä pyörrytä tai humise päässä. Osa potilaista ei edes tiedä korkeista arvoistaan, ja noin puolet diagnoosin saaneista ei motivoidu hoitamaan oireetonta sairautta. Jos lääkkeistä vielä tulee sivuvaikutuksia, koko hoito voi jäädä.

- Enää ei kannata kuunnella isovanhempien kokemuksia huimauksesta, pahasta olosta tai sydämentykytyksestä. Sopiva lääke löytyy jokaiselle jostain lääkeryhmästä ja niiden yhdistelmistä. Meidän lääkäreiden pitää kuitenkin muistaa ennalta varoittaa potilaita mahdollisista sivuvaikutuksista ja vaihtaa tarpeeksi ajoissa lääkettä, muuten menetämme potilaan luottamuksen.

Uutta tietoa mittauksista

Vanhuksilla sydämen rytmihäiriöt ja eteisvärinät ovat sen verran yleisiä, että virheet etenkin automaattimittareilla lisääntyvät. Kotimittauksissa kaikki eivät myöskään osaa arvioida, mikä paineen nousu on aivan normaalista rasituksesta johtuvaa, mikä huolestuttavaa. Täysin luotettava mittaustulos on vain aamupäivällä hyvin nukutun yön jälkeen. Mittaajan pitäisi olla ammattilainen ja mittaus pitäisi tehdä vähintään kaksi kertaa peräkkäin.

Uusi tutkimustieto on myös kumonnut aiempia käsityksiä iän ja verenpainelukemien suhteesta. Nykyään kehotetaan seuraamaan jo yli 50-vuotiailla etenkin yläpainetta sekä ns. pulssipainetta.

- Vieläkin osa terveydenhuollon ammattilaisista käyttää laskukaavaa, jonka mukaan yläpaine saisi olla 100 plus ikävuodet. Mutta 70- ja 90-vuotiailla yläraja on ihan sama 140 kuin meillä muillakin. Valitettavasti ihmiset saattavat joutua pois  terveyskeskusten seurannoista, kun tuijotetaan vain sopivaa alapainetta.

Suomalaisten huonontuneet elintavat eivät vielä Kettusen mukaan näy kohonneen verenpaineen vaikutuksissa. Lisääntynyt diabetes on kuitenkin ilmiselvä riski. Diabetespotilailla verenpainetta pitäisi alkaa hoitaa jo arvoilla 130/80, iästä riippumatta.

Elintapojen muutos on alku

Kun potilaalla havaitaan kohonnut verenpaine, Kettunen kehottaa aina tarkastelemaan elintapoja. Ensimmäinen asia on päästä eroon liiasta suolasta, jota tulee salakavalasti etenkin leivästä, leikkeleistä, juustoista ja valmisruuista. Silloin tällöin tulee eteen nuoria ihmisiä, joiden hurjat lukemat selittyvät lakritsin syönnillä.

Seuraavaksi tulevat liikunta ja laihduttaminen, jotka ovat hyviä yleislääkkeitä moneen muuhunkin vaivaan. Lievemmissä tapauksissa pelkät elintavan muutokset saattavat riittää, mutta myös vakavammissa tapauksissa niistä on selvää apua.

- Jos paineet ovat korkeintaan 140/90, tilannetta voidaan hyvin seurata puolisen vuotta. Yli 160/100 arvoilla on kuitenkin aina päästävä nopeasti lääkäriin, Kettunen muistuttaa.

Lääkärin tekemä diagnoosi ei perustu pelkkään verenpaineen mittaukseen, vaan esitietojen lisäksi tarvitaan sydänfilmi ja joukko erilaisia verikokeita rasva-arvoista veren sokeriin ja kalium- pitoisuuksiin. Virtsakokeella ja munuaiskokeella voidaan  sulkea poissairaus, joka nostaa verenpainetta.

- Vielä viisi vuotta sitten voitiin sanoa, että 95 prosentissa tapauksista kohonnut verenpaine ei johtunut mistään muusta sairaudesta. Nyt kun väestö vanhenee, tulee ilmi enemmän etenkin munuaissairauksia. Lääkärin pitää sulkea nämä pois ennen lääkehoidon aloittamista.

Lääkehoito on palapeli

Lääkehoidon aloittamisessa tarvitaan sekä lääkärin asiantuntemusta että yhteistyötä potilaan kanssa. Valintaan vaikuttavat potilaan ikä, muut sairaudet ja elintavat. Lääkkeet kuuluvat viiteen lääkeryhmään: nesteenpoistolääkkeisiin eli diureetteihin, beetasalpaajiin, ACE-estäjiin, angiotensiinreseptorien ja kalsiumkanavan salpaajiin.

- Osalla ihmisistä on sosiaalisia tilanteita, joissa ei voida käyttää nestettä poistavaa lääkettä, jos ei pääse käymään wc:ssä. Monelle on myös oltava vain kerran päivässä otettava lääke, sillä useita kertoja päivässä otettavista lääkkeistä osa jää helposti ottamatta, Kettunen kertoo esimerkkejä.

- On kuitenkin muistettava, että harvoin selvitään yhdellä lääkkeellä. Lisäksi yli puolella potilaista joudumme vaihtamaan lääkkeen ensimmäisen puolen vuoden aikana. Sopivan hoidon löytämiseen voi mennä kuukausia aikaa, mutta yleensä sen jälkeen pelkät seurannat riittävät.

Kettunen haluaa muistuttaa myös lääkkeiden kustannuksista. Puolen vuoden kuluttua diagnoosista potilas maksaa lääkkeistään enää 28 prosenttia, mutta yhteiskunnalle yli puolen miljoonan ihmisen hoitaminen tulee kalliiksi.

- Hyvienkin lääkkeiden välillä voi olla jopa viisinkertainen hintaero. Vaikka potilas maksaa lääkkeestään aika vähän, korvasi yhteiskunta viime vuonna verenpainelääkkeitä 200 miljoonalla eurolla. - Monet verenpainelääkitystä tarvitsevat kuitenkaan eivät saa Kelan erityiskorvausta, vaan maksavat kalliistakin lääkkeistään 58%.

Kaikista reunaehdoista huolimatta kohonneen verenpaineen hoito on ehdottomasti kannattavaa sekä yksilön että yhteiskunnan kannalta. Jos hoitoon on muuten vaikea motivoitua, kannattaa muistaa erikoislääkärin varoitukset todennäköisistä seurauksista.

- Useimmilla aivohalvauspotilailla, noin kolmasosalla ohitusleikkaukseen ja pallolaajennukseen joutuvista ja noin puolella sydämen vajaatoimintapotilaista on ollut kohonnut verenpaine. Nämä ovat kaikki erittäin ikäviä sairauksia, joilla on huono ennuste. Jos siihen joukkoon ei halua joutua, olisi hyvä huolehtia verenpaineestaan.

Lue lisää verenpaineen hoidosta ja oireista >

Jaa