Selkäydinstimulaattoria käytetään hyvin vaikeiden hermovauriokipujen hoitoon ja se tuo apua kroonisesta kivuista kärsiville. Sitä käytetään hyvin vaikeissa kivuissa ja erityisesti hermovauriokivuissa ja CRPS-oireyhtymässä (monimuotoinen kipuoireyhtymä). Laitetta voidaan käyttää myös sydänperäisiin rintakipuihin, vaikeaan migreeniin, ulosteen pidätyskyvyttömyyteen sekä uutena diabeteksen haavaumien hoitoon jaloissa.

Milloin selkäydinstimulaattori?

Tähän asti Suomessa selkäydinstimulaattoria on käytetty viimeisenä keinona, kun muut hoitotoimenpiteet eivät ole tuoneet apua kipuun. Tutkimustulokset ja hyvät kokemukset puoltavat selkäydinstimulaattorien aikaisempaa käyttöä ja mielellään ennen opiaatteja. Hoitotulokset ovat olleet hyviä.

Selkäydinstimulaattorin käyttö

Selkäydinstimulaattorin avulla selkäytimeen syötetään impulsseja, joiden tehtävänä on hallinnoida kipua. Stimulaattorin aiheuttama sähkökenttä vaikuttaa kipuviestien välittymiseen selkäytimessä.

Elektorin kiinnittyminen voi kestää noin 2 kuukautta asennuksen jälkeen. Tänä aikana tulee välttää suuria vartalon liikkeitä (kiertoja ja taivutuksia) ja käsien kohottamista. Voimakkaita ponnistuksia ja raskaita nostoja. Suurin osa tulehduskipulääkkeeistä lisää vuotoriskiä, joten niitä on syytä käyttää varoen.

Hermovauriokipujen ja kroonisen kivun jatkohoito

Ensin tehdään koestimulaatio, joka ratkaisee jatkon. Jos kipu vähenee 50 prosenttia koestimulaation aikana, silloin tehdään päätös pysyvän laitteen asennukselle. Stimulaattori ei auta kaikissa kivuissa, mutta on tietyissä tilanteissa erittäin hyvä hoitokeino. Tällöin potilaan elämänlaatua pystytään parantamaan huomattavasti. Osa heistä pystyy palaamaan töihin sekä lääkkeiden käyttö vähenee.

Laitteeseen ohjelmoidaan potilaskohtainen ohjelma ja potilas voi itse säätää virran voimakkuutta ja valita eri ohjelmia kiputilanteen mukaan kaukosäätimen avulla.

Selkäydinstimulaattoreita saatavilla Mehiläisessä

Mehiläinen Töölössä kipulääkäri Seppo Villanen sekä Mehiläinen Turussa anestesialääkäri Markku Taittonen tekevät selkäydinstimulaattorin käyttöönoton arviointeja sekä Markku Taittonen tekee laitteiden asennuksia. Tänä vuonna asennuksia on tehty Mehiläisessä 6 kappaletta.

Laitteen käyttöönotto maksaa asennuksineen noin 10 000€ - 25 000€ (hinta sisältää laitteen (7000-20000e) ja johdotuksen asennuksen leikkaussalissa + kontrollin + ohjelmoinnin). Käyttöikää laitteella on 5 – 15 vuotta. Laite maksaa itsensä takaisin noin kolmessa vuodessa.

Lisätietoja:
Seppo Villanen, LL, fysiatri, yleislääketieteen erikoislääkäri, kivunhoidon ja kuntoutuksen erityispätevyys

 

Jaa