Kaihi, eli silmän linssin samentuma, on nykyisellä leikkaustekniikalle helposti hoidettavissa. Parin viime vuosikymmenen aikana kaihileikkauksissa onkin koettu kaksi suurta vallankumousta, kertoo 10 000 silmäleikkauksen tekijä, silmäkirurgi Pertti Oskala.

Lääkäriksi valmistuttuaan Pertti Oskala tiesi heti, että silmäkirurgia olisi hänen alansa. Nykyisin Helsingin Mehiläisessä ja Hyksin silmäklinikalla työskentelevä kirurgi on tehnyt silmäleikkauksia yli kaksikymmentä vuotta. Suurin osa Oskalan tekemistä leikkauksista on kaihileikkauksia, kuten useimmilla muillakin silmäkirurgeilla.

Kaihileikkaus on "silmäkirurgian ruisleipää", ja kaikkiaankin se on yleisimpiä kirurgisia toimenpiteitä. Kaihileikkauksissa on Oskalan uran aikana koettu kaksi suurta vallankumousta.

- Ensimmäinen vallankumous toteutui 1980-luvulla, kun silmän sisälle alettiin asettaa tekomykiö - tai tekolinssi. Potilaat saivat näkönsä takaisin heti leikkauksessa, eivätkä vasta kaihilasien avulla. Tekomykiöiden myötä pullonpohjan paksuiset kaihilasit katosivat katukuvasta.

Toinen vallankumous muutti leikkaustekniikan: 1990-luvulla otettiin käyttöön fakotekniikka. Silmään ei enää tarvitse tehdä suuria viiltoja, vaan leikkaus hoituu parin pienen pistokanavan kautta. - Kapean pistokanavan kautta silmään viedään kärki, joka lähettää ultraääntä. Se hajottaa kaihisen linssin velliksi, joka poistetaan saman kärjen kautta, tarkasti säädellyn imu- ja huuhtelujärjestelmän avulla, selostaa Oskala. Saman kanavan kautta pujotetaan tilalle uusi joustava akryylilinssi. - Silmään vietäessä linssi on rullalla. Kun se on paikallaan, se palautuu omaan muotoonsa, jatkaa Oskala. Toisen vallankumouksen myötä kaihileikkaus tuli turvallisemmaksi ja toipuminen nopeutui.

Kaihia ei pidä "kypsytellä"

Fakotekniikka romutti vanhan myytin, että kaihin pitäisi antaa kypsyä, ennen kuin se voidaan leikata. - Ajatus kaihin kypsyttämisestä on aataminaikainen. Mitä pehmeämpi linssi on, sitä vähemmällä ultraäänellä se saadaan poistetuksi. Kaihileikkaus rasittaa silmää sitä vähemmän, mitä aikaisemmin se tehdään, kertoo Oskala.

Silmäkirurgin mukaan oikea hetki kaihileikkaukselle on, kun näkö ei enää kohene tarpeita vastaavaksi laseja vaihtamalla.

- Jos optikko huomaa näöntarkastuksessa, ettei silmälasien vahventaminen auta, hän neuvoo asiakasta menemään silmälääkäriin, joka sitten selvittää näkemisongelmien syyn. Mikäli näköongelman syy on kaihi, silmälääkäri lähettää asiakkaan edelleen silmäkirurgille.

- Toisinaan, kun asiakas tietää, että kaihi on ollut jo vuosia hitaasti tulollaan, hän voi näköongelmien lisääntyessä tilata ajan suoraan silmäkirurgille. Kaihin kasvuvauhti vaihtelee, ja lisäksi kaihi voi kehittyä silmissä eri tahtiin. Muut yleis- ja silmäsairaudet sekä silmävammat voivat nopeuttaa kaihin kasvua. - Periaatteessa jokaisen silmään kehittyy kaihi, jos elää riittävän pitkään. Kaihiin ei ole muuta parantavaa hoitoa kuin leikkaus. Alkavan kaihin aiheuttamaa haittaa voidaan tosin usein lieventää silmälaseja vaihtamalla, ja siten lykätä leikkausta tuonnemmaksi.

Näkö jopa paremmaksi kuin nuorena

Ennen leikkausta silmäkirurgi tapaa potilaan ja tekee esitutkimuksen.

- Tutkimuksessa tarkistetaan mahdolliset muut silmäsairaudet - ne vaikuttavat leikkauksen suunnitteluun. Lisäksi tehdään biometrisiä mittauksia, joiden perusteella tekomykiö valitaan niin, että silmälasien tarve on leikkauksen jälkeen mahdollisimman vähäinen, selostaa Oskala. Kullekin silmälle löytyy linssi, joka vastaa parhaiten silmän mittoja.

Vain poikkeustapauksissa linssi tilataan erikseen, mutta erikoislinssikään ei kasvata potilaan laskua. Tekomykiöitä ei valmisteta Suomessa. Mehiläisessä käytetään amerikkalaisten yritysten tuotteita.

- Ennen leikkausta silmään laitetaan tippoja kaksi päivää, ja kolme viikkoa sen jälkeen. Leikkaus kestää puolisen tuntia ja se tehdään tippapuudutuksessa. Silmän viereen ei piikkejä tarvitse pistää, kertoo Oskala. Potilas saa Mehiläisestä kirjalliset ohjeet leikkaukseen valmistautumista varten. Mehiläisessä ei ole kaihileikkausjonoa, joten leikkauspäivän voi sopia itselleen sopivaksi.

Kummankin silmän leikkaaminen on oma toimenpiteensä. Sen vuoksi, ja etenkin, jos potilaan matka hoitopaikkaan ei ole kovin pitkä, silmät leikataan yleensä eri käyntikerroilla.

- Leikatuilla silmillä näkee auttavasti heti leikkauksen jälkeen, ja näkö paranee yleensä nopeasti. Useimmiten näkö on pian parempi kuin parhailla silmälaseilla ennen leikkausta, ja yhtä hyvä tai jopa parempi kuin joskus nuorena.

Parantaa elämänlaatua

Kun leikkauksesta on kulunut kuukausi, oma silmälääkäri voi määrätä oikeanlaiset silmälasit. Kaukolasit ovat yleensä hyvin lievät eivätkä monet hanki niitä lainkaan. Lukulaseille on enemmän käyttöä kaihileikkauksen jälkeenkin. - Kaihileikkaukset kohottavat nopeasti ja helposti ihmisen elämänlaatua.

Ne ovat kustannustehokkaita ja turvallisia. Komplikaatiot ovat erittäin harvinaisia, toteaa Oskala. Kaihileikkaukset ovat niin palkitsevia myös lääkärin kannalta, että Oskala sanoo tekevänsä niitä torjuakseen depressiota. Dementiaa hän kertoo torjuvansa monimutkaisemman verkkokalvokirurgian parissa.

Kaihileikkausten hinnat ovat laskeneet viime vuosina. Kilpailu puree niin sairaaloiden kuin tarviketoimittajien keskuudessa. - Pääpaino on kyllä laadulla kilpailemisessa, mutta siinä sivussa ovat hinnatkin laskeneet, selittää Oskala

Jaa