Kitarisaleikkauksia ja tärykalvojen tuubituksia on tehty Salon Mehiläisessä jo kahdeksan vuoden ajan. Näin on autettu moni pieni potilas ulos ylähengitystieinfektiokierteestä.

Korvatulehdukset ovat erityisesti pienten lasten ongelma. Nykypäivänä n. 70 % alle 2-vuotiaista on sairastanut ainakin yhden korvatulehduksen. Yhä useammalla tulehduksista muodostuu pitkäaikainen kierre, jolloin nuhaisuus ja kivuliaisuus jatkuvat tai alkavat uudelleen heti lääkityksen loputtua.

Syy pienimpien lasten korvatulehdusherkkyyteen on suurelta osin rakenteellinen: korvatorvet ovat kapeat ja niiden välikorvaa ilmastoiva tehtävä vaikeutuu nopeasti ylähengitystietulehduksen aiheuttaman turvotuksen vuoksi. Näin ollen alun perin viruksen aiheuttama sairaus muuttaa välikorvan tilannetta, ja korvan normaaliflooraan kuuluvat bakteerit alkavat lisääntyä. Kehittyy märkäinen välikorvatulehdus.

Herkkyys märkäisten tulehdusten kehittymiselle vähenee korvatorvien kasvun myötä kahden ikävuoden jälkeen.

Tulehdusten tarkka hoitaminen on tärkeää

Märkäisen korvatulehduksen hoitoon tarvitaan antibioottia bakteerien taltuttamiseksi. Mikäli lapsi on kuurin jälkeen oireeton ja välikorvan neste on muuttunut kirkkaaksi, voidaan paranemista seurata ilman lisälääkityksiä.

Reilusti eritteisen tulehduksen kuivuminen loppuun saakka voi kestää 1-2 kk. Mikäli lapsella kuitenkin on lääkityksen jälkeen edelleen nuhaa, limaisuutta, yskää tai hän on levoton, tarvitaan uusi lääkitys.

Jos korvatilanne ei normalisoidu 2-3 kk:n kuluessa tai lapsi saa toistuvasti uusia eritteisiä korvatulehduksia, on ryhdyttävä muihin toimenpiteisiin. Tärykalvopisto voi olla ratkaisu isommilla lapsilla, mutta alle 2-vuotiailla vain tarkoin harkituissa tilanteissa. Toistuvia tärykalvopistoja pyritään välttämään niiden aiheuttaman pelon vuoksi.

Tärykalvotuubit

Tärykalvojen tuubituksella saadaan välikorvan tilanne varmimmin rauhoittumaan, koska välikorvan ilmastoituminen parantuu ja limakalvo tervehtyy.

Tuubien keskimääräinen pysymisaika on 6-12 kk. Tänä aikana korvat on syytä suojata pesuainevesiltä sekä uimavesiltä, koska tuubin kautta välikorvaan pääsevä vesi voi aiheuttaa tulehduksen. Vedeltä suojaamiseen voidaan käyttää silikonitulppia, rasvapumpuleita tai anatomisesti korvan mukaan valmistettuja suojia.

Tuubien irtoaminen voidaan todeta vain korvatarkastuksella, joita tehdään oireettomallekin lapselle 3-4 kuukauden välein.

Useimmilla lapsilla yksi tuubitus riittää. Mikäli tulehduskierre kuitenkin uusii, tuubit voidaan laittaa yhä uudelleen, kunnes tilanne rauhoittuu pysyvämmin. Tarkoituksena on paitsi vähentää tulehdusten ilmaantumista, myös estää pitkäaikaisen eritteisyyden aiheuttamat pysyvät muutokset välikorvassa. Tällaisia ovat tärykalvon venyttyminen, välikorvan arpikiinnikkeet ja lopulta kuulon pysyvä huonontuminen.

Kitarisaleikkaus

Kitarisan poiston merkityksestä aivan pienten lasten korvatulehdusten ehkäisyssä on viime vuosina käyty vilkasta keskustelua. Näyttää siltä, että rutiininomaisesta kitarisan poistosta tuubituksen yhteydessä ei saada lisähyötyä. Mikäli kitarisa kuitenkin on joko nenänielua ahtauttava tai selvästi tulehtunut, sen poistaminen vähentää korvatulehdusriskiä ja pitkittyviä nuhia.

Isommilla lapsilla kitarisan aiheuttamia ongelmia ovat usein myös tukkoisuus ja siitä seuraavat kuorsaus, levoton uni ja purentahäiriöt. Tulehduspesäkkeenä toimiva kitarisa voi aiheuttaa poskiontelotulehduksia, epämääräisiä kurkkukipuiluja, pitkittyvää yskää ja astman pahenemista.

Kitarisaleikkauksia ja tärykalvotuubituksia tehdään Salon Mehiläisessä joka toinen viikko. Toimenpiteeseen hakeudutaan korvalääkärin vastaanoton kautta. Jokaisen potilaan kohdalla toimenpiteen tarve ja laajuus harkitaan yksilöllisesti. Toimenpiteen tekee korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri ja nukutuksesta huolehtii anestesiologian erikoislääkäri. Nukutus tapahtuu hengitysmaskia käyttäen, ja suonikanyylin laitto tehdään tarvittaessa vasta lapsen nukahdettua.

Vanhemmat saavat olla lapsen turvana nukahtamiseen asti ja heti heräämisen jälkeen. Toimenpiteen jälkeinen seuranta-aika on muutama tunti. Yksi toipumispäivä yleensä riittää, ja lapsi voi palata tavanomaiseen hoitopaikkaansa tai kouluun loppuviikon toimenpiteen jälkeen jo maanantaina. Samassa nukutuksessa voidaan tehdä risaleikkauksen ja tuubituksen lisäksi tarvittaessa myös esim. poskionteloiden huuhtelu tai kielijänteen leikkaus.

Jaa