Influenssalta on mahdollista suojautua

Influenssavirukset muuntuvat hyvin nopeasti, joten kausi-influenssarokote suojaa taudilta pääsääntöisesti vain yhden influenssakauden ajan. Rokote tulisikin ottaa uudestaan joka syksy.Vaikka kesä on aluillaan, on jo nyt aika tehdä hyvä päätös syksyä ajatellen. Tänä keväänä on nimittäin pohdittu tavallista enemmän ensi syksyn influenssakautta ja influenssavirukselta suojautumista. Asiantuntijat uskovat, että viime talven ns. pandemiaviruksesta (”sikainfluenssa”, H1N1v) tulee jatkossa kiertävä kausi-influenssavirus. Kukaan ei kuitenkaan voi sanoa varmuudella etukäteen, mikä monista mahdollisista viruksista aiheuttaa ensi syksyn influenssaepidemian Suomessa.

Influenssarokotteen koostumus

Kausi-influenssarokotteet sisältävät nykyään vain viruksen osia (muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta), joten rokote ei voi aiheuttaa edes heikosta vastustuskyvystä kärsiville potilaille influenssatautia.

Pandemiarokote sisältää vain yhtä virustyyppiä. Tästä poiketen kausi-influenssarokote on suunniteltu suojaamaan kolmelta influenssavirustyypiltä. Pohjoisen pallonpuoliskon seuraavan syksyn influenssaepidemian aiheuttavat virustyypit joudutaan ennustamaan jo alkukeväästä. Maailman terveysjärjestö (WHO) onkin nyt helmikuussa antanut suosituksensa viruskannoista ensi syksyn influenssarokotteeseen, ja tämän ennusteen osuvuus määrittää kausi-influenssarokotteen todellisen tehon. Tulevan kauden rokotteessa viruskannat on korvattu täysin uusilla. Näistä yksi on ns. sikainfluenssakanta, eli juuri sama viruskanta, joka oli Suomeen tilatussa pandemiarokotteessa. Toistaiseksi ei ole tutkimustietoa pandemiarokotteen suojan kestosta, mutta tämän kausi-influenssarokotteen odotetaan edelleen tehostavan pandemiarokotteen aikaansaamaa immuunisuojaa.

Aiempaan tapaan influenssarokote annetaan maksutta osana yleistä rokotusohjelmaa 6 – 35 kuukauden ikäisille lapsille, 65 vuotta täyttäneille sekä terveydentilansa perusteella riskiryhmiin kuuluville potilaille. Perussairauksia, joiden hoitoon vuotuinen influenssarokotus kuuluu, ovat esimerkiksi krooniset sydän-, keuhko- ja munuaissairaudet sekä diabetes. Kaikille ikäryhmille suositellaan samaa 0,5 ml:n annosta, mutta alle 9-vuotiaalle lapselle, joka ei ole aikaisemmin saanut influenssarokotusta, suositellaan yhteensä kahta noin kuukauden välein annettua rokoteannosta.

Influenssarokotteen teho

Tavanomaisen influenssaepidemian aikana sairastuu noin 5–10 % aikuisista ja jopa 20 % lapsista. Influenssarokotteen teho, joka vaihtelee eri tutkimuksissa hyvinkin paljon, riippuu siitä kuinka hyvin rokotteen koostumus vastaa kiertäviä influenssaviruskantoja. Tutkimusten mukaan rokotteen kustannusvaikuttavuus riippuu nimenomaan tehosta, mutta myös influenssaviruksen ”ärhäkkyydestä”.

Rokotteen antama suoja oireista influenssaa vastaan on paras työikäisillä (teho yleensä 70–90 %). Varhaislapsuudessa ja toisaalta eläkeiässä rokotteen teho on yleensä alhaisempi. Siitä huolimatta rokotteen ottaminen kannattaa, koska rokotetuilla influenssaan sairastuneilla oireet ovat yleensä lievempiä kuin rokottamattomien. Riskiryhmäpotilailla ja 65 vuotta täyttäneillä rokottamisen on osoitettu vähentävän influenssasta johtuvia sairaalahoitoja keskimäärin 40–70 % ja kuolleisuutta 50–70 %.

Työnantajan kannattaa varautua vuosittaiseen epidemiaan

Entä kannattaako terveen aikuisen influenssan esto rokottamalla? Amerikkalaisen tutkimuksen mukaan tämä kannattaa etenkin työntekijän näkökulmasta. Työnantajan kannalta kustannushyödyt tulevat pitkälti vähentyneiden sairauspoissaolojen kautta. Terveydenhuollon ammattilaisten osalta rokottautuminen on tutkimusten mukaan erittäin kustannusvaikuttavaa ja muutenkin suotavaa, sillä rokottaminen vähentää myös henkilökunnan riskiä tartuttaa influenssa potilaille.

Jos rokotteen koostumus vastaa hyvin kiertäviä influenssaviruskantoja, niin tutkimusten mukaan sairaslomat voivat vähentyä influenssakauden aikana kolmanneksella ja lääkärikäynnit jopa 42 %. Rokottaminen influenssavirusta vastaan tai sen tukeminen pitääkin nähdä eräänlaisena sijoituksena sekä yksilön että työntekijän kannalta. Suosittelenkin työnantajia kääntymään oman työterveyshuollon ammattilaisten puoleen ja pohtimaan yhdessä toimenpiteitä, joilla voidaan suojata työntekijöitä influenssalta ja muilta infektiotaudeilta.

Asiantuntijat

Pia Kurimo
Geriatrian erikoislääkäri
Aleksis Pohjola
Työterveyshuollon erikoislääkäri
9.5
Tuula Jokikokko-Heikkinen
Työterveyshoitaja
9.6
Riikka Kukkonen
Yleislääkäri
Katso muut asiantuntijat