Toimiva kumppanuus työterveyshuollon kanssa auttaa osaltaan hyvän työpaikan rakentamisessa, Sari Härkönen ja Jessica Lehtinen toteavat.Henkilöstöjohtaja Sari Härkönen ja rekrytointi- ja työhyvinvointipäällikkö Jessica Lehtinen kertovat IKEAn valinneen Mehiläisen yhteistyökumppanikseen luotettavana työterveyshuollon osaajana.

IKEAn tavaratalot sijaitsevat Espoossa, Vantaalla, Tampereella ja Raisiossa. Näistä Tampereen yksikkö on toiminut uuden työterveyshuoltosopimuksen pilottina vuoden 2010 alusta. Muut tulivat mukaan syyskuussa.

- Olemme sanalla sanoen tyytyväisiä Mehiläisen toimintaan. Yhteistyömme on sujunut hyvin, Sari Härkönen toteaa.

IKEAssa arvostetaan muun muassa uuden yhteistyökumppanin valtakunnallisuutta, koska silloin koko organisaatiossa voidaan toteuttaa yhtenäisiä käytäntöjä. 

- Tahdomme olla edelläkävijä henkilöstötoiminnoissamme. Mehiläisen työterveyshuollon monipuolinen toiminta tukee meitä tässä tavoitteessa tahtomallamme tavalla.

IKEA työllistää Suomessa 1200 henkilöä. Koko henkilöstö on Mehiläisen työterveyshuoltosopimuksen piirissä. Työterveyssopimus kattaa yleislääkäritasoiset palvelut ja tarvittaessa myös erikoislääkärien konsultoinnit.

Työsuhteet ovat IKEAssa pitkäaikaisia. Esimerkiksi Espoon tavaratalossa on useita heti alussa eli vuonna 1995 taloon tulleita työntekijöitä. IKEA sijoittui tänä vuonna myös Suomen parhaiden työpaikkojen -listalla suurten yritysten sarjassa kolmanneksi.

Perehdytystä ja opastusta

- Kun uusi työntekijä aloittaa hänet perehdytetään työhöntulotarkastuksen jälkeen työtilanteisiin myös työterveyshuollon avustuksella. Esimerkiksi varastossa työskenteleville opetetaan oikeat nostotavat ja asiakaspalvelussa työfysioterapeutti tarkistaa työpisteiden toimivuuden.

- Henkilöstön on todettu arvostavan työterveyshuoltoa. Talon sisäisessä kyselyssä sen suosio on sijoittunut kolmen parhaan joukkoon yhdessä työpaikkaruokailun ja henkilökunta-alennuksen kanssa, Jessica Lehtinen sanoo.

- Henkilöstön työhyvinvointi heijastuu positiivisesti paitsi sairauspoissaolotilastoihin myös suoraan asiakaspalvelutilanteisiin ja edelleen koko liiketoimintaan, Sari Härkönen sanoo. 

Työterveys on myös työturvallisuutta

Leppävaaran Mehiläisen työterveyden yhteyspäällikkö Gunnel Mette on tehnyt alusta lähtien yhteistyötä IKEAn kanssa.

- Yhteisenä tavoitteenamme on terveydenhoidon lisäksi kehittää työhyvinvointia monipuolisesti. Sopimukseen kuuluu kattava työterveyshuolto Mehiläisen toimipisteissä. Lisäksi Mehiläisen työterveyshoitaja pitää säännöllisesti vastaanottoa jokaisessa IKEAn tavaratalossa.

- Kierrämme työpisteissä ja neuvomme henkilöstöä mm. ergonomiaan liittyvissä asioissa. Työturvallisuuden kehittäminen on yksi työhyvinvoinnin tärkeimmistä osa-alueista.

Gunnel Mette suosittelee Mehiläisen työterveyshuoltomallia kaikenkokoisille yrityksille.

- Valtakunnallisuutemme tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia. Vahvuutenamme on myös vankka asiantuntijaverkosto, johon kuuluvat työterveyslääkärin ja -hoitajan ohella työfysioterapeutit ja –psykologit. Lisäksi ammattitaitoiset erikoislääkärimme ovat tarvittaessa myös yritysasiakkaiden käytettävissä.  

Jaa