Hoitaja pitää vanhusta kädestä

Kesäiho ansaitsee katseita. Yksi tärkeimmistä on iholääkärin tarkka katse. Iholääkärille kannattaa mennä luomitarkastukseen, sillä kaikkia ihomuutoksia ei itse huomaa.

Useimmilla meistä on elämämme aikana yli 50 pigmenttiluomea. Ne ovat hyvänlaatuisia kasvaimia, joita keski-ikään saakka tulee uusiakin. Jos luomia on enemmän kuin sata ja osa niistä suuria, ihoa kannattaa käydä näyttämässä lääkärille, sillä isoon luomijoukkoon saattaa mahtua pahanlaatuinenkin ihomuutos, melanooma.

Iholääkärille kannattaa mennä luomitarkastukseen, sillä melanooman varhainen toteaminen on sen tehokkainta hoitoa. Lääkäri poistaa epäilyttävät luomet ja lähettää ne patologille.

Asiakkaat ovat usein ihmeissään, kun rintaliivien tai pikkuhousujen hiertämät luomet saavat jäädä paikoilleen. - Luomia ei enää poisteta varmuuden vuoksi, sillä on todettu, että luomen hankautuminen ei lisää syöpäriskiä, iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri, LT Jari Saarinen Kuopion Mehiläisestä toteaa.

Onko tämä luomi ollut tässä ennen?

Melanooma eli tummasolusyöpä alkaa yleensä terveestä ihosta, mutta se voi kehittyä myös luomeen. - Jos iholle ilmestyy uusi, tumma luomi, joka kasvaa nopeasti, on syytä tulla nopeasti lääkäriin, Saarinen sanoo.

Melanooma on vaarallinen syöpä. Siihen sairastuneista puolet menehtyy, sillä melanooma lähettää herkästi etäpesäkkeitä.

Suomessa löydetään vuosittain noin 900 melanoomaa. Melanooma on hiukan yleisempi miehillä kuin naisilla. - Jos melanooma on ehtinyt levitä laajemmalle kuin alueen  imusolmukkeisiin, sitä ei valitettavasti enää pystytä parantamaan, Saarinen perustelee melanooman varhaisen etsimisen ja löytämisen tärkeyttä.

Jos vanha luomi alkaa kasvaa ja sen väri muuttuu mustansinerväksi tai punaruskeankirjavaksi, lääkäriin on mentävä. Verenvuoto, kipu, kutina ja punainen väri luomen ympärillä ovat myös varoitusmerkkejä. Osa melanoomista pysyy ihonvärisinä, joten niiden löytäminen vaatii iholääkärin kokemusta.

Melanooman leviäminen ratkaisevaa

Melanoomia on useanlaisia. Yleisin leviää pinnallisesti. Jos se poistetaan alle kahden millin paksuisena, paranemisennuste on erinomainen. Mitä laajemmalle tai syvemmälle ihosyöpä ehtii, sen huonompi on ennuste. Vaikeimmin hoidettavat melanoomat nousevat koholle ihon pinnasta, mutta porautuvat nopeasti myös ihon sisään.

Jos lääkäri epäilee melanoomaa, hän leikkaa sen mahdollisimman nopeasti pois. Mikäli poistettu ihomuutos paljastuu melanoomaksi, seuraavaksi selvitetään vartijaimusolmuketutkimuksella, onko syöpä levinnyt imusolmukkeisiin. - Jos kasvainta lähinnä olevat vartijaimusolmukkeet ovat terveet, syöpä ei todennäköisesti ole levinnyt ja 95% potilaista on elossa vielä viiden vuoden kuluttua.

Levinneeseen melanoomaan ei ole parantavaa hoitoa. - Viivytystaisteluun käydään syöpähoidon asein, Jari Saarinen sanoo.

Jaa