Hyytelörakkokasvain kädessä

Hyytelörakkulakasvain (Ganglion carpi) on hyvänlaatuinen ja vaaraton kasvain. Muodoltaan pyöreähkö ja tarkkarajainen kyhmy tai pienehkö patti sijaitsee ranteen alueella yleensä kämmenselän ylä- tai alapuolella nivelessä tai jänteessä. Ganglio voi sijaita myös sormessa.

Hyytelörakko voi oirehtia ikävästi

Yleisiä oireita ovat paineen tunne, särky ja nivelen jäykkyys. Ganglio voi aiheutua joskus kipua, jos se vaikka ranteessa painaa kyynär- tai keskihermoa. Kasvaimen alueella voi esiintyä myös puutumista tai pistelyä.

Hyytelörakkulakasvain on yleisin käden pehmytkudoksen pattimuodostuma. Selvää aiheuttajaa hyytelörakkokasvaimelle ei tiedetä, mutta se voi syntyä muun muassa tapaturman, nivelärsytyksen tai nivelrikon seurauksena.

Hyytelökasvaimen poisto ja hoito

Rakkulakasvaimen sisällä on yleensä hyytelömäistä kirkasta eritettä, joka poistetaan useimmiten punktiolla eli imemällä patin neste neulalla pois. Tällöin saadaan nivelen rasitus minimoitua. Mikäli kasvain on erityisen hankala ja kivulias, poistetaan se leikkauksella.

Toimenpiteen jälkeen käteen laitetaan pehmustettu sidos, jota tulee käyttää noin 2 viikkoa. Poistosta huolimatta ganglio voi uusia. Sen ennaltaehkäisyyn ei tunneta keinoa.

Asiantuntijana artikkelissa Iiro Ranne, LL, ortopedian erikoislääkäri, Mehiläinen

Asiantuntijat

Olli-Pekka Kangasniemi
Käsikirurgian erikoislääkäri
9.8
Tuukka Tanskanen
Käsikirurgian erikoislääkäri
Minna Lappalainen
Käsikirurgian erikoislääkäri
9.8
Heidi Vastamäki
Käsikirurgian erikoislääkäri, lääketieteen tohtori
9.9
Katso muut asiantuntijat