Huumeet ja hedelmälllisyys

Huumeet aiheuttavat sekä miehellä että naisella häiriöitä sukupuolihormonien erityksessä ja voivat edesauttaa lapsettomuutta. Miehellä marihuana, heroiini ja metadoni saavat aikaan testosteronitasojen laskua ja siittiöiden tuotannon heikkenemistä. Naisella huumeet aiheuttavat häiriöitä munasolun irtoamisessa.

Marihuanan vaikutukset hedelmällisyyteen

Marihuana on maailman eniten käytetty huume ja sen hedelmällisyyttä alentava vaikutus on ollut jo pitkään tiedossa. Marihuana on sekoite Cannabis sativa -kasvin eli hampun lehtiä ja kukkivia kärkiosia. Se sisältää ainakin 20 aktiivista kannabinoidia, joista aktiivisin psykotrooppinen aine on tetrahydrokannabinoli (THC).

Marihuanan vaikutustavat:

  • Miehillä siemennesteen volyymi pienenee ja siittiömäärät laskevat.
  • Siittiöt käyttäytyvät siemennesteessä hyperaktiivisesti, mikä säilyy swim up:in jälkeen. Siittiöt ”palavat loppuun” nopeasti ja niiden hedelmöityskapasiteetti pienenee.
  • In vitro kannabinoidit estävät siittiöiden sitoutumista zona pellucidaan, estävät akrosomireaktiota ja muuttavat siittiöiden normaalia liikkuvuutta.
  • Naisilla, jotka polttavat marihuanaa, todetaan kohonneita THC-pitoisuuksia synnytinelimissä, joten siittiöihin kohdistuu em. vaikutuksia kohdunkaulan, kohdun ja munanjohtimien tasolla.