Kokemuksia Huoleton-terveystarkastuksesta

Huoleton elämä ja hyvä terveys koostuvat monesta asiasta. Tiettyyn ikään mennessä sen vaan tietää, ettei asiat ainakaan murehtimalla parane. Huoleton-terveystarkastus on kätevä tapa selvittää oma terveydentila, jos edellisestä tarkastuksesta on aikaa tai haluat tietää missä mennään.

Huoleton-terveystarkastus sisältää laboratoriotutkimuspaketin, hoitajan vastaanottokäynnin (60 minuuttia) ja suunnitelman jatkosta, jonka avulla tiedät mitä asioita sinun kannattaa seurata terveydessäsi.

Tutustu Huoleton-terveystarkastukseen

Oppiiko terveydestä jotain iän myötä?

Neljä upeaa suomalaista kuusikymppistä pohti kanssamme oppiiko terveydestä jotain iän myötä. Kaikkien kokemus osoitti, että ikä tuo selvästi viisautta oman terveyden hoitamisen osalta. Eläkkeellä herää selkeämmin omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen, terveellisemmin syömiseen ja liikunnan harrastamiseen, kun aikaa on viimein itselle. Tämän päivän eläkeläinen ei ole pysähtynyt, vaan ajassa elävä aktiivinen ihminen ja heidän omien sanojensa mukaan vapaa.

Katso videolta mitä Kirsti, Heli, Tero ja Raimo vastasivat

Tutustu tarkemmin tarinamme päähenkilöihin

Heli, 65 vuotta

Taustani on IT-alalta. Takana siis vauhtia ja vaarallisia tilanteita 40-vuotta ja sitten yhtäkkiä jäin eläkkeelle. Tuntui, että vauhti pysähtyi kuin seinään. Mitä nyt? Mutta yllätyksekseni aika on sujunut näin eläkeläisenä erittäin hyvin. Nyt on paljon enemmän aikaa harrastaa, ennen sitä oikeastaan kävi töissä ja oli perheen parissa, kun lapset olivat pieniä.

Sain neljännen lapsenlapseni ensimmäisen eläkepäiväni kunniaksi. Se oli upeaa! Tuntui, että siinä hetkessä sain virallisesti uuden roolin elämässäni ei vain eläkeläisenä, vaan nimenomaan mummina. Nyt on enemmän aikaa lapsenlapsille, vaikka en edelleenkään tunne olevani se eläkeläinen siinä perinteisessä mielessä, mitä sanasta helposti tulee mieleen.

Työurani aikana olisi pitänyt koko ajan jaksaa enemmän, vaikka oli aikaa hoitaa itseään vähemmän. Elämäntilanne oli kyllä näin jälkeenpäin ajateltuna haastava. Nykyään nautin liikunnasta ja liikun enemmän ja monipuolisemmin kuin koskaan. Minulla on aikaa tehdä se omaan tahtiin. Mutta joka päivä pitää tehdä pitkä kävelylenkki. Siitä en luovu.

Viesti itselle minkä olisi halunnut kuulla ruuhkavuosina: Nauti arjen pienistä hetkistä. Murehtimalla ei asiat parane.

Kirsti, 66 vuotta

Synnyin maaseudulla ja selväksi tuli aika pian, että sinne en jää. Suurin motivaatio käydä koulu hyvin loppuun oli se, että pääsen jatko-opintoihin Helsinkiin. Opiskelin kauppatieteiden maisteriksi Helsingin Kauppakorkeakoulusta. Hain kesätöitä kuitenkin Finnairilta hetken mielijohteesta ja kappas – jäin sille tielle. Tein koko työurani lentoemäntänä. Olen päässyt näkemään upeita kulttuureja ja tutustumaan mielenkiintoisiin ihmisiin. Erittäin hyvä päätös näin jälkikäteen.

Sanassa eläkeläinen on kyllä vanha klangi. Tulee mieleen mummo pirtissä. En koe olevani eläkeläinen. Tunnen olevani vapaa. Mummina autan mielelläni lastenlasten kanssa mutta välillä pitää ottaa omaakin aikaa. Silti voi olla hyvä mummi ja olla tukena omille lapsille.

Nukuin todella huonosti koko työurani ajan lentoemäntänä. Nyt toteutan minulle luontaista unirytmiä, mikä tekee päivistä paljon parempia, kun saan nautiskella aamulla rauhassa ja touhuta pitkälle iltaan ilman painetta seuraavan päivän menoista. Mieheni kanssa meillä on hieman eri rytmi mutta se on vain hyvä asia. Hän saa levittää Hesarinsa reippaasti keittiönpöydälle ja lukea sen rauhassa.
Minä nukun.

Viesti itselle minkä olisi halunnut kuulla ruuhkavuosina: Ei kannata murehtia tai valittaa turhista. Täytyy löytää ratkaisu. Hakea apua, jos apua tarvitsee. Ihmissuhteet ovat tosi tärkeitä. Muista luottaa työkavereihin – he kannattelevat vaikeinakin hetkinä. Sain omista työkavereista ikuisia ystäviä. Yhdessä eteenpäin! Se mikä on tehty on tehty. Katse tulevaisuuteen.

Tutustu Huoleton-terveystarkastukseen

Raimo, 62 vuotta

Onneksi tajusin alkaa downshiftaamaan jo viisikymppisenä, niin ei tarvitse jäädä suorilta jaloilta ihan toisenlaiseen tahtiin. Varsinaiselle eläkkeelle jään syksyllä.

Se päivä kyllä ei tule muuttamaan mitään. Eläke vaan alkaa juoksemaan. Meininki pysyy ihan samana. Eläkeläinen-sanan kanssa on vähän vaikeuksia. Sehän on sama kuin vanhus. Enkä koe olevani todellakaan vanhus.

Oman ajan lisääntymisen myötä on hienoa pystyä harrastamaan monipuolisesti liikuntaa ja pitää jaksamisesta huolta. Pyöräily, kuntosali, pilates, kävely ja laskettelu ovat vahvasti arjessa mukana. Työelämässä liikuntaa harrasti sen verran mitä sen ajan puitteissa pystyi. Ulkomailla työskennellessäni pyöräily ja hiihto olivat tauolla. Työssä käydessä ei sitä hirveästi miettinyt mitä mahaan laittoi, lähinnä että nälkä lähtee. Nykyään sitäkin ehtii miettimään. Mikä ero on syödä terveellisesti.

Nykyään on mukava keskittyä kivoihin juttuihin. Tehdä keikkajuttuja ja omia projekteja omaan tahtiin.

Viesti itselle minkä olisi halunnut kuulla ruuhkavuosina: Jarruta ajoissa - työelämässäkin. Mutta kiireenkin keskellä kaikki voi olla hyvin. Aika tuo hyvää tullessaan.

Tero, 67 vuotta

Suuri vastuu ja suuret paineet työvuosina painoi liikkumisen ja terveydestä huolehtimisen retuperälle. Sitä söi, kun ehti, eikä sen kummemmin ajatellut mikä on terveellistä. Työ oli kuitenkin tosi palkitsevaa kaikki ne vuodet. Tein myös jonkin verran kehitysyhteistyöprojekteja vähän kuin harrastusmielessä esim. vuosiloma-aikoina. Tuli nähtyä maailmaa aika monelta kantilta. Konkreettinen pysähdys tuli neljävitosena, kun sairastuin sepelvaltimotautiin. Siitä jäi selkeä ohje itselle loppuelämäksi: aina pitää kuunnella itseään. Ja liikkua. Siinä on hyvinvoinnin ydin.

En koe olevani todellakaan eläkeläinen. Mieluummin kuvaisin, että tässä vedetään henkeä vähän vapaammin. En haikaile työelämää, nyt otetaan iisisti. Nyt on tämä elämän projekti menossa. Hienoa saada keskittyä ihmissuhteisiin ja omaan hyvinvointiin.

Sitä aina sanoi ennen pysähdystä, että ei ole aikaa golfata, kun muut paineli kentälle. Nyt minä painelen kentälle ja nautin liikunnasta kesät talvet.

Murehtiminen on turhaa. Ne asiat, joille ei voi mitään pitää hyväksyä ja minimoida haitat. Ne asiat, joihin voi vaikuttaa, neuvon toimimaan ja tekemään niille sen minkä voit.

Viesti itselle minkä olisi halunnut kuulla ruuhkavuosina: Aina pitää kuunnella itseään. Jos ei ole aikaa liikkua, pitää alkaa liikkumaan.

Tutustu Huoleton-terveystarkastukseen

Asiantuntijat ja toimipisteet

Kirsti Auranen
Työterveyshoitaja
Pirkko Mäkinen
Työterveyshoitaja
9.1
Jenny Pohjola
Sairaanhoitaja
Assi Ronimus
Työterveyshoitaja