Needs review

Siitepölyallergia vaivaa noin viidennestä suomalaisista. Allergiakausi alkaa kevätkesällä, jolloin ongelmia aiheuttavat lehtipuut, kuten leppä ja koivu. Keskikesällä kiusana ovat heinäkasvit ja loppukesästä pujo. Siitepölyt aiheuttavat pääasiassa allergista nuhaa. Jotkut henkilöt voivat myös herkistyä luonnon homeitiöille, jolloin nuhaoireita on etenkin alkusyksystä.

Siitepölyallergian oireet

- Siitepöly aiheuttaa sille herkistyneellä henkilöllä allergisen tulehdusreaktion silmän sidekalvossa, nenässä, iholla tai keuhkoputkissa, kertoo allergologi Ove Mickelsson Mehiläisestä.

Tämän seurauksena allergiaoireet ovat:

  • Silmäoireet: kutina, kirvely, punoitus, ihottuma, sidekalvoturvotus
  • Nenäoireet: kutina, aivastelu, nuha, tukkoisuus, nieluoireet
  • Astmaoireet: yskä, limaisuus, hengenahdistus, vinkuva hengitys
  • Iho-oireet: kutina, ihottuma

Siitepölyallergian hoito

Allergiaoireiden hoito on yksilöllistä.

- Hoidossa otetaan huomioon sekä taudin vaikeusaste että siitepölyjen määrä. Paras hoito olisi siitepölyn välttäminen, joka ulkoilmassa on harvoin mahdollista. Sisäilmaan voidaan vaikuttaa asentamalla allergiasuodattimia ikkunoiden tuuletusluukkuihin sekä ilmastointilaitteisiin. Siitepölyallergisen vuodevaatteita pitää kuivattaa sisällä, ettei niihin tarttuva siitepöly pääse ylläpitämään oireita siitepölykauden jälkeenkin. Keväällä ja kesällä kenenkään ei kuitenkaan tarvitse piiloutua sisälle siitepölyallergian takia, kiitos hyvien lääkkeiden ja hoitomenetelmien, Ove Mickelsson kertoo.

Allergiareaktioiden hoitoon löytyy sopivat lääkkeet. Jos yksi lääke ei tehoa, eri lääkkeitä ja hoitomuotoja yhdistämällä saadaan hankalakin allergia-asioihin. Siedätyshoito on tehokas siitepölyallergian aiheuttamassa nuhassa ja silmäoireissa. Osa pääsee hoidon jälkeen lääkkeistä kokonaan eroon ja sen teho kestää vuosia.

Jokaisesta Mehiläisen toimipisteestä löytyy allergian hoidon asiantuntija, jonka puoleen voi kääntyä, missä tahansa asiaan liittyvässä kysymyksessä.

Jaa