Kun pienokainen antaa odottaa itseään, moni pariskunta etsii apua tilanteeseen lapsettomuushoidoista.

Raskaaksi tuleminen on hyvin hienovarainen prosessi, joka vaatii onnistuakseen monen eri asian yhteen nivoutumista. Jo todennäköisyys tulla raskaaksi yhden kuukautiskierron aikana on melko pieni, vain noin 15 prosenttia. Raskaaksi tulemista voivat lisäksi vaikeuttaa lukuisat muut tekijät. Naisilla esimerkiksi munatorvia tukkeuttava endometrioosi sekä tulehdukset ja miehillä siemennesteen heikko laatu. Nykyisin lapsia myös hankitaan yhä iäkkäämpänä, mikä hankaloittaa hedelmöittymistä.

Lapsettomuuden selvittely alkaa taustatietojen keräämisellä sekä tutkimuksilla, joilla pyritään kartoittamaan raskaaksi tulemisen esteitä.– Jos pariskunta on yrittänyt raskautta aktiivisesti vuoden ajan, eikä lasta ala kuulua, kannattaa hakea apua, neuvoo gynekologi ja andrologi, professori Aarne Koskimies hedelmällisyyshoitoihin erikoistuneelta Felicitas-Klinikalta Helsingistä.

Kokonaisvaltaista hoitoa 

Lapsettomuuden selvittely lähtee usein liikkeelle naisen ottaessa ongelman puheeksi gynekologin kanssa.

– Lapsettomuuden hoito on hyvin kokonaisvaltaista. Ensimmäisellä vastaanottokerralla käymme huolellisesti läpi pariskunnan taustatiedot. Tämän jälkeen naiselle tehdään kohdun ja munasarjojen ultraäänitutkimus sekä määrätään tarvittavat laboratoriokokeet mm. hormonitason selvittämiseksi. Tutkimuksissa kartoitetaan munasarjojen toimintaa; irtoaako munasolu ja pystyykö hedelmöittynyt munasolu kiinnittymään kohtuun, jotta raskaus jatkuisi. Miehen osalta selvitämme sperma-analyysin avulla ovatko siittiöt eläviä, onko niitä tarpeeksi ja pääsevätkö ne perille munanjohtimeen hedelmöittymistä varten. Käymme läpi myös seksuaalisuuteen liittyviä asioita kuten yhdyntöjen määrää, psyykkisiä tekijöitä sekä selvitämme löytyykö pariskunnalta joitakin raskaaksi tulemista vaikeuttavia kroonisia sairauksia. Esimerkkeinä voidaan mainita naisilla kilpirauhasen vajaatoiminta ja miehillä diabetes. Näiden perustutkimusten osalta teemme yhteistyötä ympäri maata sijaitsevien Mehiläisen lääkärikeskusten kanssa, Koskimies kertoo.

Hyvät tulokset

Mikäli perustutkimuksissa selviää, ettei raskaus toteudu luonnollisella tavalla, seuraavan hoitovaihtoehdon tarjoavat Helsingin ja Lappeenrannan Felicitas-Klinikoilla tapahtuvat hedelmöityshoidot. Hoito aloitetaan ns. inseminaatiolla, jossa siittiöitä viedään ovulaation aikana kohtuun ja naiselle annetaan pieni määrä hormonia ovulaation varmistamiseksi. Mikäli inseminaatio ei muutamasta yrityksestä huolimatta johda raskauteen, seuraava vaihe on koeputkihedelmöitys, joka on hoitovaihtoehdoista tehokkain.

Kun inseminaatiossa raskaaksi tulemisen todennäköisyys on yhden hoitokerran jälkeen 16-20 prosenttia, niin koeputkihedelmöityksessä vastaava luku on selvästi suurempi, hieman ikäryhmästä riippuen. Alle 38-vuotiaista naisista 30-40 prosenttia tulee raskaaksi yhden hoitokerran jälkeen ja kolmen hoitokerran jälkeen tulos on jo 80 prosenttia. Noin kolme prosenttia kaikista Suomessa vuosittain syntyneistä lapsista saa alkunsa hedelmöityshoitojen kautta.  

Koskimiehen mukaan hedelmöityshoidot ovat vuosien myötä kehittyneet koko ajan paremmiksi, turvallisemmiksi ja yksilöllisemmiksi. 

– Hoito on hienosäätöä. Voimme räätälöidä hoidon kullekin potilaalle sopivaksi valitsemalla esimerkiksi juuri hänelle soveltuvia hormoneja. Lääkärinä koen tämän työn hyvin palkitsevaksi. Lapsettomuutta on ollut aina, mutta nykyisin siihen on mahdollista saada apua, Aarne Koskimies toteaa.

Jaa