Golfkuntotiimistä uutta puhtia golfharrastukseen

Halu kehittyä yhä paremmaksi pelaajaksi sai Tuomo ”Tumppi” Raasion hakeutumaan Golfkuntotiimiin. Kevään treenivaiheen jälkeen on jo kova into päästä kokeilemaan uusia taitoja viheriölle.

Parikymmentä vuotta golfia harrastanut Tumppi Raasio (53) on edennyt hyvälle tasolle lajissa. Vaikka tasoitus on 9,3, mies koki junnaavansa paikallaan, sillä tasoitus on ollut pitkään sama.

­– Halusin kehittyä lajissa, ja siksi hakeuduin Golfkuntotiimiin. Tunsin tarvitsevani kokonaisvaltaista ohjausta ja uutta puhtia harjoitteluun, hän kertoo.

Tiimi on Tumpille myös haaste, jossa otetaan miehestä mittaa. Kun Raasion vaimo innostui yllättäen juoksemisesta ja asetti tavoitteekseen New Yorkin maratonin, virisi myös puolisossa tarve toteuttaa omaa kuntoprojektia. Tähän saumaan tuli sopivasti tieto Mehiläisen ja Golf Digest -lehden ideoimasta Golfkuntotiimistä, joka oli kuin räätälöity Tumpin tarpeisiin ja sopi vastapainoksi vaativalle työlle CapMan Oyj:n partnerina.

Kunto petaa tuloksia

Tiimiin valittujen testaus ja valmennus alkoi helmikuussa. Myös Tumppi on käynyt kattavassa terveystarkastuksessa, lajikartoituksessa ja fysiikkatestissä. Lisäksi hän on noudattanut uskollisesti fysioterapeuttien tekemää harjoitusohjelmaa kotona ja osallistunut yhteisiin tapaamisiin, joissa taitoja on harjoiteltu sisätiloissa ja lumien sulettua ulkona.

Henkilökohtainen golfvalmennus huippuvalmentaja Mika Pilzin johdolla on ollut pitkään lajia harrastaneelle Tumpille antoisin kokemus. Tämä ja muu tieto on avannut näkemään linkin fyysisen kunnon ja tulosten välillä.

– Olen päässyt nyt paljon syvemmälle lajin ymmärtämisessä. Ennen en tiennyt, mitä lihaksia kannattaa treenata ja miten kunto ja tekniikka saadaan palvelemaan optimaalisesti suorituksia. Koko harrastus on muuttunut mielekkäämmäksi, kun on tullut kokonaisvaltaista näkemystä lajiin.

Oikea liikerata haussa

Tumpin lyönnit perustuivat valmentajan mukaan aiemmin pääasiassa käsivoimiin. Nyt harjoitusohjelmaan on kuulunut ylävartalon liikkuvuuden lisäämistä, keskivartalon hallinnan opettelua ja isojen vatsa- ja selkälihasten treenaamista.

– Saa nähdä, miten taidot siirtyvät käytäntöön. Toivon, että oikea lyöntirata siirtyy vähitellen lihasmuistiin ja vartalon vahvistunut hallinta tuo lisää vauhtia ja voimaa lyönteihin.

Tumppi on ajoittain kärsinyt välilevyn pullistumasta, joka ärsyyntyy vääristä liikkeistä. Hän uskoo, että oikea liikerata ja parempi lihaskunto pitävät jatkossa selkävaivat loitolla.