Vaikuttaako valoisa vuodenaika hoitojen onnistumiseen?

Pohjoismaissa, jossa valon määrä vaihtelee runsaasti vuodenaikojen mukaan, voisi ajatella, että valo edistäisi hedelmällisyyttä. Ihmisellä tällaista vuodenaikoihin liittyvää vaihtelua ei ole todettu. Sen sijaan joillakin elämillä, kuten lampaalla ja vuohella, on todettu käpylisäkkeestä erittyvän melatoniinin erityksessä voimakasta vaihtelua vuodenaikojen mukaan.

Kun melatoniinin eritystä on tutkittu Pohjois-Suomen naisilla eri vuodenaikoina, on todettu, että kesällä melatoniin pitoisuudet ovat pienempiä. Tämä voisi edistää ovulaatiotapahtumaa ja raskaaksi tulemista. Saadut tulokset viittaisivat siihen, että myös ihmisen hedelmällisyys vaihtelee jossain määrin vuodenaikojen mukaan. Hedelmöityshoitojen raskaustuloksissa tämä ei kuitenkaan merkittävästi ole näkynyt.

Kesä on kuitenkin meille kaikille tärkeä ajankohta, jolloin voimme rentoutua ja nauttia vapaudesta ja luonnossa olemisesta. Kesäloma on akkujen latausaikaa, ja ajatellen mahdollisesti syksyksi suunniteltuja hedelmöityshoitoja on tärkeää, että se tarjoaa aikaa riittävään lepoon ja virkistävään liikuntaan.

Asiantuntijat

Heli Haavisto-Maikkula
Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri
9.7
Tuija Foudila
Naistentautien ja synn.erikoislääkäri
Liisa Häkkinen
LL, naistentautien ja synn. erikoislääkäri
9.7
Viveca Söderström-Anttila
Naistentautien ja synn.erikoislääkäri
9.9
Katso muut asiantuntijat