Kello
Needs review

Kun raskaus ei ole lähtenyt alkuun vuoden yrittämisen jälkeen, puhutaan lapsettomuudesta. Lapsettomuus voi olla primaarista tarkoittaen, ettei henkilöllä ei ole yhtään aikaisempaa raskautta tai sekundaarista tarkoittaen, ettei henkilöllä on aikaisempi/aikaisempia raskauksia tai synnytyksiä, mutta uusi raskaus ei ala.

Yli 20 % naisista on kärsinyt lapsettomuusongelmista: Tutkimusten mukaan kaikista naisista 16 %:lla on joskus ollut vaikeuksia tulla raskaaksi ja 9 % on ollut tutkimuksissa tai saanut hoitoa lapsettomuuteen. Voidaan sanoa, että joka viides hedelmällisessä iässä oleva pariskunta kärsii tai on kärsinyt lapsettomuudesta, joten lapsettomuuden kanssa tuskaileva pariskunta löytää usein muitakin saman ongelman kanssa eläviä lähipiiristään.

Lapsettomuus on hyvin henkilökohtaista, mutta ainakin tietyille ihmisille siitä puhuminen helpottaa tilannetta. Niinpä hoitopaikassa on muun hoidon ohella oltava mahdollisuus myös henkiseen tukeen.

Lapsettomuuden syyt

Yleisimpiä lapsettomuuden syitä ja niihin vaikuttavia tekijöitä ovat lievät hormonihäiriöt, munatorviperäiset syyt, endometrioosi tai miehestä johtuvat syyt. Miehestä johtuva syy on useimmiten siittiöiden vähyys, huono liikkuvuus ja vähäinen normaalimuotoisten siittiöiden osuus. Usein nämä esiintyvät yhdessä.

Lapsettomuuden syiden taustat löytyvät 30 % tapauksista naisesta, 30 % tapauksista miehestä ja 30 % todennäköisyydellä molemmista. 10 % tapauksista selittävää syytä ei löydy.

Onneksi nykyisin on mahdollista hoitaa lähes mistä syystä tahansa johtuvaa lapsettomuutta. Helpoimmin hoidettavia ovat lievät hormonihäiriöt, joissa raskaus alkaa käytännössä aina pienen lääkityksen jälkeen.

Kirurgista hoitoa voidaan harkita tietyissä munatorvivaurio- ja endometrioositilanteissa. Lue lisää yksilöllisistä lapsettomuushoidoista. >

Lapsettomuus ja alkoholi

Runsas alkoholin käyttö heikentää hedelmällisyyttä, eikä alkoholin jättämisestä pois raskautta yritettäessä ole ainakaan haittaa. Lue tarkemmin alkoholin käytön vaikutuksesta raskauden alkamiseen. >

Naisen lapsettomuus

Naisen lapsettomuustutkimukset aloitetaan tavallisesti kuukautiskierron kartoituksella. Kuukautiskierron  kartoituksella selvitetään, onko munasarjan toiminnassa poikkeavuutta, irtoaako munasolu ja onko keltarauhasen toiminta riittävää raskautta ajatellen. Tämä selviää kierron eri vaiheissa otetuista verinäytteistä. Munarakkulan kehitystä seurataan ultraäänellä.

Näillä perustutkimuksilla saadaan selville tyypillisimmät lapsettomuuden aiheuttajat naisella, joita ovat naisen lievät hormonihäiriöt ja vauriot munatorvissa.
Lue lisää naiselle tehtävistä lapsettomuustutkimuksista. >

Miehen lapsettomuus

Miehen lapsettomuus johtuu useimmiten siittiöiden vähyydestä, siittiöiden huonosta liikkuvuudesta ja vähäisestä normaalimuotoisten siittiöiden osuudesta. Usein nämä esiintyvät yhdessä.
Miehelle kannattaa tehdä siemennesteanalyysi jo muutaman kuukauden yrittämisen jälkeen, jos mies on sairastanut pahoja genitaalialueen tulehduksia, jos on tehty kivespussiin tai nivusalueelle kohdistuneita leikkauksia tai jos kivekset eivät olleet syntyessä laskeutuneet kivespussiin. Erektio- tai ejakulaatiohäiriöt ovat myös aihe hakeutua tutkimuksiin ja hoitoon.

Miehelle tehtävistä lapsettomuustutkimuksista. >>
Miten miehestä johtuviin lapsettomuushoitoihin kannattaa valmistautua. >>

Lue lisää aiheeseen liittyvää:

Lapsettomuustutkimukset >>
Milloin lapsettomuustutkimuksiin >>
Mitä tehdä, jos raskaus ei ala >>
Tahaton lapsettomuus >>

Jaa