AMH-mittaus eli munasarjojen toimintakapasiteettia mittaava tutkimus

AMH-mittaus on munasarjojen toiminnallisesta kunnosta kertova mittaus. Sen avulla selvitetään munasarjojen toiminnallista reserviä. Se mittaa anti-mullerian -nimisen hormonin tasoa naisen veressä ja kertoo, kuinka paljon naisen munasarjoissa on pieniä, varhaisia munarakkuloita.

Naisen AMH-taso on korkeimmillaan 20–25-vuotiaana. Tämä on yleisesti naisen hedelmällisin ikä.

AMH-mittauksen toteutus

Mittaus voidaan toteuttaa helposti verikokeella ja se on paras tehdä luonnollisen kuukautiskierron alkupuolella. Mittausta ei kannata tehdä silloin, kun nainen käyttää yhdistelmäehkäisyvalmistetta, kuten e-pillereitä, ehkäisyrengasta tai ehkäisylaastaria, tai imettää.

Jos haluat mittauttaa AMH-tasosi, kannattaa kääntyä Felicitaksen Hedelmällisyysneuvolan puoleen.

Kenelle AMH-mittausta suositellaan?

"AMH-mittaus kannattaa tehdä, jos nainen on täyttänyt 35 vuotta ja suunnittelee perheen perustamista. AMH-tasonsa kannattaa mittauttaa jo yli 30-vuotiaana, jos oman äidin kuukautiset ovat loppuneet aikaisin ja vaihdevuodet alkaneet varhain nelikymppisenä. Mittausta suositellaan myös jo tässä iässä, jos sairastaa endometrioosia tai munasarjoja on hoidettu leikkauksella", suosittelee lääketieteen tohtori ja naistentautien erikoislääkäri Tarja Olkinuora Mehilinen Felicitaksesta.

Lue lisää Hedelmällisyysneuvolastamme ja tutustu lääketieteen tohtori ja naistentautien erikoislääkäri Tarja Olkinuoran Mehiläinen Felicitaksesta profiiliin. Aiheesta on myös julkaistu artikkeli Huolena hedelmällisyys? >>

Lisätietoa maksuttomasta ensikäynnistä hedelmällisyyshoitajalla >> 

Asiantuntijat

Merja Tuomi-Nikula
LL,naistentautien ja synn. erikoislääkäri
Karoliina Viero
Kätilö, IVF-hoitaja/Felicitas Helsinki
Katariina Roslund
LL, naistentautien ja synn.erikoislääkäri
9.7
Johanna Sirenne-Raivio
LL, naistentautien ja synn.erikoislääkäri
9.9
Katso muut asiantuntijat