Endometrioosi on vatsaonteloon joutunutta kohdun limakalvokudosta. Lähes kaikilla naisilla vuotaa kuukautisverta munatorvia pitkin vatsaonteloon, mutta vain 10 prosenttia heistä saa siitä endometrioosin. Noin neljännekseltä lapsettomuushoidoissa olevista naisista löytyy endometrioosi.

Endometrioosin oireet

Endometrioosin oireet aiheuttavat usein vatsakipuja, yhdyntäkipuja ja tärinäarkuutta ennen kuukautisia, mutta joskus ainoa oire voi olla lapsettomuus.

Endometrioosi todetaan vatsaontelon tähystyksellä ja hoidetaan yleensä samalla polttamalla pesäkkeet. Tämän jälkeen noin 20 prosentilla raskaus alkaa puolen vuoden sisällä spontaanisti.

Miten tulla raskaaksi, kun tavalliset keinot eivät tuota toivottua raskausta?

Ellei raskaus ala aiemmin todetun tai kirurgisesti hoidetun endometrioosin jälkeen, on koeputkihedelmöitys todettu ainoaksi tehokkaaksi lapsettomuuden hoitomenetelmäksi.

Kun verrataan sen tuloksia muista syistä tehtyihin koeputkihedelmöityksiin, ovat endometrioosipotilaiden tulokset lievissä tapauksissa yhtä hyvät. Vaikeiden endometrioosipotilaiden raskaustulokset ovat jonkin verran matalammat, mutta paremmat kuin muilla menetelmillä.

Raskauden alettua endometrioosi inaktivoituu eikä aiheuta sen herkemmin esimerkiksi keskenmenoja. Koska inaktivoituminen jatkuu myös imetyksen ajan, voi seuraava raskaus alkaa parhaassa tapauksessa ilman hoitoja.

Jos epäilet itselläsi endometrioosia, tai se on jo todettu tai hoidettu kirurgisesti, voit varata Mehiläinen Felicitaksesta ajan gynekologiseen tarkastukseen ja tilannearvioon.

Lue lisää:

Kivuliaista kuukautisista >>

Lapsettomuushoitojen aloittamisesta >>

Lapsettomuudesta >>

Koeputkihedelmöityksestä >>

Jaa