Miehet työskentelevät rakennuksella

Kakkostyypin diabetes eli ns. aikuisiän diabetes on salakavala ja vakava sairaus, sillä sitä on vaikea tunnistaa ja todeta. On kuitenkin tiettyjä oireita, joista 2 tyypin diabetestä voi epäillä.

”Kun verensokeri kohoaa yli diagnostisten rajojen, jotka ovat perusteltuja, mutta aika tiukkoja, siihen ei vielä liity mitään oireita. Verensokerin nousu sinänsä aiheuttaa oireita vasta, kun veren sokeripitoisuus normaaliin verrattuna on esimerkiksi kolminkertainen, esimerkiksi 15 millimoolia, kun normaalisti pitoisuus on 5 millimoolin paikkeilla.", kuvaa Mehiläisen diabetologi Antti Virkamäki.

Tyypin 2 diabeteksessa verensokerin nousutahti vuosien varrella on sen verran hidasta, että se ei aiheuta oireita, esimerkiksi janoa, laihtumista tai väsymystä. Jos muutos tapahtuu riittävän hitaasti, elimistö tottuu korkealla olevaan verensokeriin.”, kertoo diabetologi Antti Virkamäki.

Diabeetikolla oireita muistakin sairauksista

Merkittävällä osalla vasta diagnosoiduista diabeetikoista on valtimoiden ahtaumia, silmän verkkokalvon sairaus, munuaisten tai hermoston toiminnan häiriö vaaratekijöiden oltua hoitamatta melko pitkään. Nykyään tiedetään, että jopa diabeteksen esiasteet, heikentynyt sokerinsieto sekä paastosokerin nousu, ovat elimistöä merkittävästi rappeuttavia - itse asiassa ns. varhain todettu diabeteskin on jo hyvän matkaa edennyt aineenvaihdunnan häiriö. Hoidon aloittaminen, tehostaminen ja tavoitteellisuus on erityisen tärkeää nimenomaan oireettomassa vaiheessa, sillä liitännäissairauksien estäminen on tällöin erityisen tuloksellista.

Tyypin 2 diabeteksen ehkäisy

Tyypin 2 diabetesta voidaan tehokkaasti ehkäistä tarkistamalla ruokailutottumuksia, varsinkin rasvan määrää ja laatua sekä ravintokuitujen osuutta. Myös liikunnan lisääminen ja tupakoimattomuus ovat hyviä keinoja diabeteksen ehkäisyyn. Normaalipainon säilyttäminen voi lykätä diabeteksen puhkeamista useita kymmeniä vuosia, ja jo muutaman kilon laihtuminen ehkäisee tehokkaasti diabeteksen syntyä korkean riskin potilailla.

Hoitamaton 2. tyypin diabetes

Hoitamattomana diabeteksellä voi olla ikäviä seurauksia. Dramaattisimmillaan diabeetikko saattaa päätyä sairaalaan esimerkiksi sydäninfarktin vuoksi, jonka voidaan katsoa johtuneen hoitamattomasta diabeteksesta tai hoitamattomista riskitekijöistä.

”Diabetes on tällä hetkellä johtava syy keinomunuaishoitoon, eli dialyysihoitoon, sokeutumiseen sekä amputaatioihin länsimaissa. Sillä on varsin vakavia seurauksia hoitamattomana. Täytyy myös sanoa, että viimeisten 20 vuoden aikana hoitotulokset ovat parantuneet merkittävästi tyypin 2 diabeteksessa. Uskon, että puhumme miljardiluokan säästöistä, jotka olemme jo saaneet aikaan pelkästään tehostamalla asennettamme tyypin 2 diabeteksen hoidossa.” Virkamäki toteaa.

Lue lisää diabeteksestä