Mansessa tiedetään jo hyvin, että apu vaivaan kuin vaivaan löytyy Lääkärikeskus ja Sairaala Mehiläisestä aivan kaupungin sydämestä. Mehiläinen palvelee hyvin myös iltaisin ja viikonloppuisin, joten akuutissakin hädässä apu on lähellä.

Tammerkosken rannalla, aivan Tampereen keskustassa Finlaysonin vanha tehdaskortteli on herännyt ruususenunestaan. Runsaassa kahdessa vuodessa tamperelaiset ovat ottaneet Lääkärikeskus ja Sairaala Mehiläisen omakseen. Mikäpä onkaan ottaessa, onhan palveluja tarjolla arkisin aamukahdeksasta iltaseitsemään ja viikonloppuisin aamuyhdeksästä iltaseitsemään.

- Asiakaskuntamme kattaa koko Tampereen ympäristöineen. Meille tulee asiakkaita päivystykseen koko Pirkanmaan alueelta. Matkailijoita asiakkaistamme on jonkin verran, esimerkiksi erilaisten tapahtumien yhteydessä joitakin akuutteja tapauksia, kertoo vastaava lääkäri, LL, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Jukka Heinijoki.

- Pitkät aukioloajat ovat meidän vahvuutemme. Meillä toimivat myös laboratorio ja röntgen iltaisinkin ja lauantaisin kello 15:een saakka, mikä parantaa diagnostiikkamahdollisuuksia ja päivystystutkimuksia, painottaa Heinijoki.

Mehiläisen keskeinen sijainti Tampereella on iso etu, bussilla pääsee aivan lähelle ja omalla autolla tuleville on hyvät parkkipaikat lääkärikeskuksen läheisyydessä.

- Tärkein valttimme on kuitenkin nopeus. Yleislääkärille pääsee ilman ajanvarausta, ja esimerkiksi lastenlääkäreiden ja korvalääkäreiden päivystysaikoja pystytään yleensä antamaan jopa samalle päivälle, kertoo Heinijoki.

Kokemus on valttia

Mehiläisellä on hyvä brändi, joka tunnetaan koko maassa ja se pyritään pitämään korkeatasoisena. Kokeneet, jo oppinsa hakeneet lääkärit ovat yksi menestystekijä.

- Meillä on esimerkiksi täällä Tampereella lääkäreitä, jotka hoitavat kilpa- ja aktiiviurheilijoiden lisäksi tavallisia liikkujia. Heillä on vahva osaaminen akuuteista vammoista, lisäksi meillä on erittäin hyviä ortopedejä, kertoo Heinijoki esimerkin lääkärikeskuksen päivystysvalmiuksista ja jatkohoitomahdollisuuksista.

- Mehiläinen haluaa olla hyvä. Emme ole halvin, mutta emme ole myöskään kalleimpia. Esimerkiksi normaali 20 minuutin käynti yleislääkärillä maksaa 49,80 euroa toimistomaksuineen, hän sanoo.

Monesti julkisuudessa sitkeästi väitetään, että yksityisillä lääkäriasemilla määrätään kalliita tutkimuksia löyhin perustein. Varsinkin jos asiakkaalla on esimerkiksi sairauskuluvakuutus tai jokin työnantajan maksama vapaaehtoinen vakuutus.

- Lääkäriliitto on tutkinut tätä väitettä. Tutkimustulosten mukaan yksityisellä puolella määrätään keskimäärin pikkaisen vähemmän tutkimuksia kuin julkisella puolella. Tulkitsen tulosta niin, että yksityisellä puolella on kokeneita lääkäreitä, jotka teettävät täsmätutkimuksia, sanoo Heinijoki.

- Meillä Mehiläisessä tutkimuksille on aina lääketieteelliset perusteet. Tutkimukset eivät ole itsetarkoitus, hän painottaa.

Ompeleita päivystyksestä

Mehiläisessä tehdään Heinijoen mukaan tavallista päivystystyötä: hoidetaan infektiotauteja, virtsavaivoja, gynekologisia vaivoja, mahavaivoja, korvatulehduksia tai vaikkapa työssä tai urheillessa tulleita haavoja, venähdyksiä ja murtumia. Heinijoki toteaa hymyillen, että Mehiläisessä on hyvät varastot kipsiä ja lastoja, tarvittaessa potilas saa myös kyynärsauvat. Nilkkojen, polvien, ranteiden ja olkapäävammojen lisäksi aika yleisiä, akuuttia hoitoa vaativia kohteita ovat kasvojen alueen traumat.

- Esimerkiksi nenävammoista osa voidaan hoitaa puudutuksessa, mutta pahemmat kasvojen alueen vammat pitää korjata nukutuksessa. Se onnistuu meillä Mehiläisessä. Päivystyksessä on oma toimenpidehuone, ja lisäksi meillä on sairaalan puolella kolme leikkaussalia ja yksi polikliininen leikkaushuone. Ne ovat nykyaikaisia ja hyvin varusteltuja, sanoo Heinijoki.

- Jos vaivaa ei syystä tai toisesta voida hoitaa täällä, ohjaamme asiakkaan eteenpäin. Emme hoida esimerkiksi pahoja murtumia, kallovammoja, sydäninfarkteja tai äkillisiä aivojen verenkertohäiriöitä tai niiden epäilyjä. Vaikka tulehtunut umpilisäke olisi periaatteessa mahdollista leikata meillä, ohjaamme potilaat Taysiin, hän kertoo.

Jaa