Needs review

Siedätyshoidon tarkoituksena on lisätä sietokykyä allergian aiheuttajaa kohtaan, ja siten helpottaa allergiaoireita. Päämääränä on parantaa elämänlaatua vähentämällä oireita ja lääkkeiden tarvetta.

Siedätyshoitoa voidaan antaa seuraaviin allergioihin

  • siitepöly mm. koivu-, timotei- ja pujo
  • eläinallergia eli eläinpöly
  • homesieni
  • hyönteismyrkky.

Siedätyshoito vaikuttaa elimistön puolustusjärjestelmän kautta vähentäen reaktioita allergeeneja kohtaan. Kyseessä on IgE-välitteisen allergian (silmän sidekalvon allerginen tulehdus, nuha, ihottuma ja astmaoireilu) ainoa spesifinen hoitomuoto.

Siedätys pistoshoitona

Siedätyshoito annetaan perinteisesti pistoshoitona. Pitkävaikutteisia hoitouutteita annetaan käsivarren ihon alle pistoksina tietyn ohjelman mukaan. Toistuvat pistokset lisäävät vähitellen potilaan sietokykyä allergian aiheuttajaa kohtaan niin, että oireet vähenevät. Hoidon aloitusvaihe kestää yleensä 7 viikkoa, jolloin pistoksilla käydään kerran viikossa. Aloitusvaiheen tavoitteena on löytää suurin siedetty annos, jonka jälkeen hoitoa jatketaan ylläpitovaiheena. Ylläpitovaiheen aikana pistos annetaan joka 6.-8. viikko, kunnes hoitoa on jatkunut kolme vuotta.

Jokaisen pistoksen jälkeen ollaan hoitopaikassa tarkkailussa vähintään 30 minuuttia mahdollisten paikallis- ja yleisreaktioiden hoitamiseksi. Pistospäivänä pitää välttää rasittavaa liikuntaa ja saunomista, koska verenkierron vilkastuminen voi lisätä allergisten sivuvaikutusten mahdollisuutta. Rokotuksen ja siedätyshoitopistoksen välillä tulee pitää taukoa yksi viikko.

Pistoshoidon lisäksi on olemassa tablettimuotoista siedätyshoitoa, jota Suomessa on mahdollisuus saada heinän siitepölyä vastaan.

Siedätys tablettihoitona

Tablettisiedätyshoidossa tabletteja nautitaan joka päivä ympäri vuoden 3 vuoden ajan. Hinnaltaan tablettisiedätyshoito on pistoshoitoa kalliimpi, mutta lääke kuuluu kuitenkin peruskorvattaviin lääkkeisiin, ja siitä saa Kela-korvauksen.

Lue lisää: 

Allergiatestaus

Tietoa siitepölyallergiasta