Alkoholi ja hedelmällisyys

Runsas alkoholinkulutus sekä naisella että miehellä aiheuttaa hedelmällisyyden laskua ja vaikuttaa lapsettomuuteen. Monet tutkimukset ovat lisäksi osoittaneet, että myös kohtuullisella alkoholinkulutuksella ja heikentyneellä hedelmällisyydellä on yhteys.

Naisen alkoholinkäytön vaikutukset hedelmällisyyteen

Naisella runsas alkoholinkäyttö saa aikaan häiriöitä kuukautiskierrossa ja aiheuttaa hormonitasapainon muutoksia. Tämä johtaa munasolujen kypsymis- ja irtoamishäiriöihin. Ovulaatiohäiriöt tulevat esille myös kohtuukäyttäjillä. Lisäksi keskenmenojen riski lisääntyy naisilla, jotka juovat yli 10 alkoholiannosta viikossa. Alkoholin kertakäyttö ei vaikuta aivolisäkehormoneihin (FSH, LH), mutta voi aikaansaada ohimenevän keltarauhashormonin laskun ja vastaavasti estradioli- ja testosteronipitoisuuksien nousun.

Miehen alkoholinkäytön vaikutukset hedelmällisyyteen

Miehellä runsas alkoholinkäyttö vaikuttaa suoraan kiveksiin heikentämällä kivesten testosteronin tuotantoa ja sitä kautta siittiöiden muodostumista. Myös kohtuukäyttäjillä siittiötuotanto voi heikentyä. Muina riskitekijöinä mainittakoon tupakointi, anaboliset steroidit sekä tietyt lääkeaineet ja kemikaalit. Pitkäaikainen alkoholinkäyttö johtaa testosteronitason laskuun ja aivolisäkkeen vajaatoimintaan. Heikentyneen siittiötuotannon lisäksi alkoholi aiheuttaa erektiohäiriötä ja libidon laskua.

Jos alkoholia käytetään vähän, edellä kuvattuja muutoksia ei ole havaittavissa. Kuitenkin kohtuukäyttökin saattaa joillakin pareilla viivästyttää raskaaksi tulemista.

Asiantuntijat ja toimipisteet

Sirpa Eviö
LT, Naistentautien ja synnytysten el, gyn.endokrin
Henriikka Henttu
LL, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri
Tarja Olkinuora
LT, naistentautien ja synn. erikoislääkäri
9.9
Kari Ratsula
LKT, Naistentautien ja synn.erikoislääkäri
Katso seuraava vapaa aika
huhtikuu 2021viikko 15
Ei vapaita aikoja tälle valinnalle, ole hyvä ja ota yhteyttä soittamalla numeroon:010 414 00*