Aarne Koskimies Felicitaksen perustaja

Jo pienenä poikana Aarne Koskimies oli kiinnostunut biologiasta ja lisääntymiseen liittyvistä asioista. Hän keräsi perhosentoukkia ja kasvatti niistä aikuisia perhosia. Kiinnostus johdatti hänet lääkärin uralle ja lopulta lapsettomuushoitojen pariin.

Aarne valmistui ensin gynekologiksi, jonka jälkeen erikoistui gynekologiseen endokrinologiaan. Uransa hän aloitti Naistenklinikan lapsettomuusklinikalla. Väitöskirjan hän teki kivesten toiminnasta. Tutkijan työn sijaan hän valitsi potilastyöntyön ja hänestä tuli apulaislääkäri vuonna 1974. Hedelmöityshoitoihin liittyviä tutkimuksia Aarne teki koko ajan muun työn ohella.

Haaveena oma klinikka

”Ensimmäisen onnistuneen koeputkilapsen syntymän jälkeen 30.4.1984 jokin vain loksahti paikoilleen. Onnistuneita raskauksia tuli lisää ja hoidot laajenivat nopeasti Suomen yliopistollisiin sairaaloihin”, kertoo Aarne. ”Samalla ajatus oman klinikan perustamisesta alkoi kehittyä mielessä”, hän jatkaa.

Vuonna 1990 Aarne lopulta teki rohkean siirtonsa ja perusti yhdessä lääkärikollegansa Henri Kurunmäen kanssa ensimmäisen lapsettomuushoitoihin erikoistuneen yksityisen klinikan Felicitaksen. Oma yritys antoi miehille mahdollisuuden keskittyä täysin lapsettomuushoitoihin sekä auttaa useampia pariskuntia.

Alaa mullistavia hoitomuotoja

Aarne on tuonut Suomeen monta alaa mullistavaa hoitomuotoa. Mullistavin niistä on varmasti ensimmäisen koeputkilapsen syntymään johtanut koeputkihedelmöityshoito.

”Toinen merkittävä edistysaskel oli mikroinjektion käyttöönotto, josta saatiin apua miehestä johtuvaan lapsettomuuteen. Läpimurto tehtiin Belgiassa. Muistan selvästi seminaarin, jossa asia esiteltiin. Päätimme Henrin kanssa silloin, että tämän menetelmän myös me tulemme ottamaan käyttöön”, muistelee Aarne. Suomen ensimmäinen ICSI-lapsi syntyi vuonna 1994.

Tulevaisuuden läpimurroksi Aarne ennustaa kohdun siirtoa. Hoitomuoto on vielä hyvin kokeellista, mutta Ruotsissa siinä on jo onnistuttu.

Munasarjoilla on oma kello

Lapsettomuutta on aina ollut. Nykyään lapset kuitenkin hankitaan myöhemmällä iällä, jolloin naisen hedelmällisyys voi olla jo alentunut. Terveillä elintavoilla voidaan edistää omaa hyvinvointia ja estää vanhenemisen oireita. Munasarjoilla on kuitenkin oma biologinen kellonsa, johon ei voida vaikuttaa.

”Suosittelen, etteivät pariskunnat odottaisi perheenperustamista liian kauan. Varsinkaan, jos haaveissa on saada useampi lapsi”, Aarne neuvoo.

Suomen neljä vuodenaikaa

Hektisten aikojen jälkeen Aarne voi hyvillä mielin viettää eläkepäiviään. Nyt on aikaa nauttia luonnosta ja viettää aikaa rakkaiden harrastusten parissa. Vaikka hän edelleen seuraa lapsettomuusalaa, täyttyy elämä pääasiassa harrastuksista. Tärkeimpiä niistä ovat pianonsoitto ja luonto.

”Yhtenä tavoitteenani on kokea kaikki Suomen luonnon neljä vuodenaikaa”, Aarne haaveilee. Paras paikka tähän on Suomen lappi, jossa hän on nyt viettänyt vaimonsa kanssa paljon aikaa. Siellä on nähty talven revontulet, pääsiäishanget ja syksyn ruska. Kunnosta pitää huolen Sani labradorinnoutaja, joka ulkoiluttaa omistajiaan päivittäin.

Jaa